Statuile episcopilor care au avut un rol important in istoria Oradiei, dezvelite si sfintite

In cadrul manifestarilor legate de Centenarul eliberarii orasului, episcopul ortodox Sofronie Drincec a dezvelit statuia predecesorului sau, Roman Ciorogariu, in faţa Bisericii cu Lună. Momentul a fost urmat de slujba de sfintinire a statuii, oficiata de inaltul prelat alaturi de un sobor de preoti.

In acelasi timp, statuia episcopului greco-catolic Demetriu Radu a fost dezvelita in fata Bisericii Sf Nicolae de catre vicarul episcopal Mihai Vatamanelu. A urmat slujba de sfintire.

Cei doi episcopi romani au avut un rol important in istoria Oradiei si in pastrarea constiintei nationale a romanilor din vechiul Imperiu Austro-Ungar. Ambii au intampinat trupele generalului Mosoiu, care au intrat in oras in 20 aprilie 1919, iar apoi pe Regele Ferdinand si pe Regina Maria, sositi intr-o vizita oficiala pe 23 mai 1919.

Cativa ani mai târziu, cei doi episcopi au facut parte din Parlamentul Romaniei, iar în 1920, cand a avut loc primul atentat cu bomba in legislativ, comis de extremistul de stanga Max Goldstein, Demetriu Radu si-a pierdut viata, iar Roman Ciorogariu s-a ranit la brat.

Distribuie informația
Alte știri