Stop risipei alimentare. Prin 3 amendamente legislative ale deputatului Szabó Ödön, producătorii și comercianții pot dona alimente cu mai puțină birocrație. Comunicat

În scopul reducerii risipei alimentare şi pentru a da posibilitatea unor organizaţii non-profit să ajungă mai uşor la produsele necesare beneficiarilor lor, deputatul UDMR Szabó Ödön a reuşit să modifice nu mai puţin de trei acte normative.

  • Este vorba de Codul Fiscal, unde, la iniţiativa parlamentarului bihorean, a fost clarificat regimul facilităţilor fiscale de care beneficiază donatorii. Alimentele donate, de acum înainte, sunt exluse din sfera livrărilor pentru care se plăteşte TVA.
  • Legea privind eliminarea risipei alimentare, nr. 217/2016, a fost modificată şi ea, pentru ca încheierea contractelor de donaţie alimentară să fie mai simplă. Părţile nu mai sunt obligate să încheie aceste contracte în formă autentică. Adică, cel care face donaţia şi beneficiarul nu mai trebuie să meargă la notar. „Formalităţile legate de încheierea contractelor în formă autentică erau costisitoare, în termeni de timp şi forţă de muncă, astfel că donatorii erau descurajaţi să doneze alimente”, explică Szabó Ödön.
  • La fel de importantă este şi modificarea Legii nr.200/2018, prin redefinirea termenului de „operator receptor”. La iniţiativa parlamentarului UDMR, organizaţiile neguvernamentale pot şi ele să lucreze în domeniul transferului de alimente.

„Toate aceste modificări legislative au fost necesare pentru că vechile prevederi îngreunau şi întârziau foarte mult derularea operaţiunilor de distribuire a produselor perisabile. Dacă aceste alimente nu ajung, în timp util, la cei care au cu adevărat nevoie de ele, însăşi legea, care îşi propune să reducă risipa alimentară, pierde o bună parte din raţiunile pentru care există”, declară deputatul Szabó Ödön.

http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=18298
Distribuie informația
Alte știri