Strada Vasile Alecsandri, tot mai aproape de statutul de pietonală

Un vis mai vechi al administrației publice orădene va deveni realitate. Primarul Ilie Bolojan a anunțat marți că speră ca în această toamnă strada Vasile Alecsandri să devină pietonală. De altfel, joi, 30 martie, unul din materialele de pe ordinea de zi a Consiliului Local se referă tocmai la acest aspect.
Pentru punerea în valoare a zonei străzii Vasile Alecsandri și continuarea amenajărilor realizate în Piața Unirii, se propune amenajarea carosabilului și trotuarelor străzii cu piatră naturală, transformând-o în zonă pietonală. Prin proiectul realizat se propune amenajarea actualei zone a carosabilului și trotuarelor cu piatră naturală și transformarea ei într-o stradă pietonală, realizarea scurgerii apelor pluviale, platforme de containere subterane și iluminatul public. De-a lungul străzii se amenajează spațiul destinat teraselor pentru societățile comerciale, care își desfășoară activitatea în zonă, iar pe porţiunea centrală va fi zonă pietonală. Circulația auto va fi permisă doar pentru riverani, salvare, pompieri, salubritate și pentru aprovizionarea agenților economici care își desfășoară activitatea în zonă.
Suprafața care umează să fie amenajată este de 4.232,74 mp, urmând să fie realizată atât canalizarea pluvială cât și rețeaua de iluminat public, precum şi plantarea a 12 arbuști. Valoarea totală a lucrărilor este de 5.313,463 mii lei (1.176,352 mii euro), cu TVA inclus, iar durata de execuție a lucrărilor este de șase luni. Lucrările se vor realiza cu fonduri din bugetul local, urmând ca ulterior proiectul să fie cuprins pe lista proiectelor cu finanțare europeană.

Alte patru fațade intră în reabilitare

Tot în cadrul ședinței de joi sunt supuși la vot și indicatorii tehnico-economici în vederea reabilitării fațadelor imobilelor situate pe str. V. Alecsandri nr. 9, 11, 17 și 19, unde se va interveni la desfacerea tencuielilor, exclusiv ancadramente și decorații, curățirea suprafețelor de cărămidă decapate de tencuieli, reparații tencuieli exterioare speciale, executate în 2 straturi, cu tencuieli cu porozitate ridicată, repararea și finisarea profilelor, ancadramentelor: decaparea tencuielilor degradate la pereți, arce, bolți pe zidărie, cu păstrarea eventualelor fragmente originale de tencuială, executarea de profiluri noi, după modelul celor vechi, refacerea ornamentelor distruse, conform modelului existent, repararea placajelor din plăci ceramice glazurate, desfacerea burlanelor și jgheaburilor existente și înlocuirea lor cu burlane și jgheaburi din tablă de zinc etc.
Durata de execuție a lucrărilor este de 12 luni pentru fiecare clădire a cărei fațadă urmează a fi reabilitată.
Bolojan a ținut să precizeze că vor mai râmâne de reabilitat circa o jumătate din clădirile de pe Alecsandri. În cursul săptămânii viitoare, proprietarii imobilelor nereabilitate vor fi înștiințați pentru a găsi soluții de rezolvare a situației, în caz contrar aceștia riscând să fie amendați de către municipalitate.

Distribuie informația
Alte știri