Structura edificiului şi unele din relicvele sacre, salvate din incendiul teribil de la Notre Dame

Lumea întreagă a privit înmărmurită cum a fost distrus de flăcări unul din simbolurile Parisului, catedrala Notre Dame, veche de aproape un mileniu. Incendiul izbucnit luni seara a distrus turla şi acoperişul clădirii de patrimoniu.

Cei aproximativ 600 de pompieri care au acţionat pentru a stinge incendiul au reuşit să salveze structura construcţiei gotice vechi de 850 de ani, inclusiv două turnuri, după ce spirala şi acoperişul s-au prăbuşit arse. Echipele de urgenţă au salvat şi valoroase lucrări de artă şi obiecte religioase, inclusiv ceea ce se spune a fi „coroane de spini” purtată de Iisus înainte de crucificare, care era păstrată înăuntrul catedralei construite în secolele 12 şi 13. O mantie, pe care Ludovic al IX al Franţei ar fi purtat-o când a adus coroana de spini la Paris, a fost, de asemenea, salvată.

Focul a fost declarat „sub control” după aproximativ 9 ore de când a izbucnit (declarat la ora locală 18.50). Un pompier a fost grav rănit în timpul acţiunii. Cauza incendiului nu este clară, dar autorităţile spun că poate fi legată de lucrările de reparaţii care erau în desfăşurare aici.


Procurorii au început o investigaţie. Muncitorii au fost interogaţi de autorităţi. „Vom recontrui această catedrală cu toţii şi este, fără îndoială, o parte din destinul Franţei şi proiectul pe care toţi îl vom avea în anii următori”, a spus preşedintele Emmanuel Macron.


Foto:a1.ro

Distribuie informația
Alte știri