Studiu BestJobs: Oradea, printre oraşele cu cele mai multe oportunităţi profesionale în 2022

Deficitul de specialişti şi incertitudinile economice vor accelera strategiile de retenţie a angajaţilor în 2023, conform unei analize realizate de platforma de recrutare online BestJobs. Potrivit sursei citate, companiile încetinesc ritmul de recrutare la început de an şi vor pune tot mai mult accent pe dezvoltarea echipei pentru a acoperi nevoile de creştere.

În analiză se menţionează că 2022 a fost anul recordurilor în recrutare, cu peste 400.000 de locuri de muncă disponibile pe platforma de recrutare online BestJobs şi 5,5 milioane de candidaţi care au cumulat peste 8 milioane de aplicări în căutarea unui job nou, arătând cel mai mare interes din ultimii cinci ani.

Oraşele cu cele mai multe oportunităţi profesionale în 2022 au fost Bucureşti, Timişoara, Cluj, Braşov, Iaşi, Constanţa, Sibiu, Arad, Târgu Mureş şi Oradea, principalii poli demografici şi economici la nivel naţional.

„Semnalele actuale din piaţă indică faptul că ritmul angajărilor noi se va tempera în prima parte a anului, consecinţa unui context macroeconomic dominat de incertitudine. Deficitul de personal rămâne însă o provocare majoră pentru mediul de business şi în 2023, obligând departamentele de HR să se concentreze pe maximizarea indicatorilor de retenţie, dar şi pe dezvoltarea competenţelor angajaţilor existenţi sau chiar pe mobilitatea acestora între departamente, în funcţie de priorităţi şi disponibilitate. Astfel, candidaţii vor simţi din piaţă presiunea de a se dezvolta profesional, de a evolua şi a-şi perfecţiona aptitudinile, astfel încât să devină cât mai valoroşi pentru angajatori”, spune Andrei Frunză, CEO BestJobs România.

Datele BestJobs mai arată că, în 2022, un număr de 5,5 milioane de candidaţi şi-au căutat activ job pe platforma de recrutare, cu 39% mai mulţi decât în anul anterior. Cele mai multe căutări au fost pentru poziţiile de contabil, pentru care salariile nete pornesc de la 650 euro pentru un junior şi ajung la 1.800 euro pentru un expert, inginer, care în funcţie de specializare poate câştiga între 900 şi 1.600 de euro pe lună, şi şofer, pentru care salariul este între 800 şi 1.200 pentru cursele interne şi ajunge la 1.800 – 2.400 pentru cursele internaţionale.

Mai mult, domeniile cu cele mai multe oferte de angajare, dar şi cele mai multe angajări au fost în Vânzări, IT/Telecom, Inginerie, Financiar/Contabilitate şi Producţie/Logistică. Deficitul de specialişti rămâne în continuare o problemă în IT, Sănătate şi Tehnic.

Distribuie informația
Alte știri