Suntem generatia care are norocul sa aniverseze 100 de ani de la Unirea Romanilor

Oradenii au raspuns invitatiei organizatorilor si au fost in numar mare la vernisajul expozitiei stradale “Portrete ale Unirii”. Proiectul cu acelasi nume, initiat de Asociatia “Cei 40 de Mucenici”, in parteneriat cu Asociatia “Urmasii Marii Uniri” este dedicat Centenarului.

“Am scos o parte din istoria Romaniei in strada”, a tinut sa precizeze dr in istorie Cristina Puscas. Participantii la eveniment au aflat lucruri inedite despre o parte a bihorenilor care au facut posibila Marea Unire, despre vietile lor, valorile in care au crezut si pentru care au luptat.

Invitatul special al manifestarii, universitarul Marius Diaconescu, de la Facultatea de Istorie din București a subliniat faptul ca „1918 este cel mai frumos an din istoria Romanilor” si ca “n-am primit cadou nici Transilvania, nici Bucovina, nici Basarabia de la nimeni. Noi romanii am hotarat Unirea, si de aceea suntem generatia care are norocul sa aniverseze 100 de ani de la Unirea Romanilor, a mai spus universitarul Marius Diaconescu.

Dupa vernisajul din Piața Unirii, proiectul expoziţional prevede expunerea panourilor in alte spatii publice din Oradea si din judet, dar si in curtile si holurile unor scoli sau muzee locale. Pe ele sunt prezentate portrete ale fauritorilor bihoreni ai Marii Uniri: Tiron Albani, Nicolae Bolcaş, Gavril Chişbora, Gheorghe Chiş, Ioan Ciordaş, Roman Ciorogariu, Mihai Dănilă, Aurel Lazăr, Petru Martin, Alexandru Munteanu, Elena Munteanu, Dimitrie Pop, Valer Popoviciu, Demetrie Radu, Iosif Tărău şi Nicolae Zigre, dar şi a celor 12 membri ai Consiliului National Roman Central.

.

Distribuie informația
Alte știri