Superluna sau Luna albastră, un fenomen cosmic spectaculos

Foto: shutterstock

Luna Albastră va răsări în noaptea de 30 august. Nu va fi dificil de observat, dat fiind că va fi cea mai strălucitoare și mai mare lună a anului. Această lună este remarcabilă din mai multe motive.  

În primul rând, nu este doar o lună plină, ci este și o Lună Albastră, ceea ce înseamnă că este a treia lună plină dintr-un sezon care are patru luni pline, conform NASA.

Pe lângă asta, Lună Albastră de pe 30 august este și o superlună, ceea ce înseamnă că va coincide cu perigeul, punctul din orbita lunii când aceasta este cel mai aproape de Pământ. Pentru observatori de pe sol, acest lucru înseamnă că va apărea ușor mai mare decât de obicei, deși doar cu aproximativ 7% mai mare. Cu ochiul liber, această diferență de dimensiune probabil nu va fi sesizabilă. Luna Albastră va fi însoțită în cer de un oaspete special: Saturn.

Gigantul gazos inelar va fi doar la câteva zile după opoziție, punctul în care se află direct opus soarelui văzut de pe Pământ, ceea ce îl va face deosebit de strălucitor pe cerul nopții.

Lunile Albastre apar destul de frecvent, din perspectiva astronomică, având loc o dată la doi sau trei ani. Aceasta va fi a doua lună plină din august 2023, ceea ce o face o Lună Albastră – un termen folosit pentru a descrie orice lună plină care este a doua într-o singură lună calendaristică.

Distribuie informația
Alte știri