Suprafața spațiilor verzi din Oradea va crește cu 12 hectare. Se vor realiza din fonduri europene

Zestrea de spații verzi a Municipiului Oradea se va îmbogăți în perioada următoare cu cinci coridoare verzi, în suprafață totală de 12 hectare. Acestea vor fi finanțate din fonduri europene, în valoare de aproximativ 8 milioane de euro, noile parcuri urmând să fie amenajate pe terenuri degradate din muncipiu. Este vorba despre coridoarele verzi Barcăului, Soarelui, Veteranilor, Ion Bogdan şi Grigorescu.

Pe strada Barcăului lucrările au început încă de anul trecut. Săptămâna viitoare, Primăria Oradea va emite ordinul de începere a lucrărilor pentru coridorul verde Soarelui, situat în cartierul Oncea și coridorul verde Veteranilor, situat în zona Ioșia. Totodată, la finalul lunii martie vor începe lucrările la coridorul verde Ion Bogdan, iar la începutul lunii aprilie cele de la coridorul verde Grigorescu.

Pentru coridorul verde Veteranilor investiția prevede amenajarea coridorului verde din str. Coriolan Pop, spațiu care se intersectează cu încă trei străzi: General Eremia Grigorescu, Nicolae Firu și Radu Enescu. Prin implementarea acestui proiect se urmărește reconversia și reutilizarea unor terenuri degradate situate în zona cartierului Veteranilor și aflate în proprietatea Municipiului Oradea, în suprafață de 8.656,22 mp, extinderea suprafeţei de spaţii verzi la nivel de oraş cu 8.064 mp prin amenajarea unor suprafeţe libere aflate în proprietate publică, în vederea transformării lor în parcuri.

Totodată, proiectul urmărește extinderea reţelei de spaţii publice urbane în cartierele de locuinţe și creșterea atractivității spațiului verde nou creat prin amenajarea a 3 spații de relaxare dotate cu mese de ping-pong, mese de șah și echipamente de joacă pentru copii în suprafață de 116 mp. În cadrul proiectului se va amenaja o suprafață gazonată de 7.422 mp cu sistem de irigare automatizat și o suprafață de 642 mp cu masive florale și pietriș ornamental.

Asigurarea accesului persoanelor la infrastructura nou creată va fi asigurată prin amenajarea unor alei care strabat parcul pe o suprafață  de 476 mp. Vor fi plantați 153 de arbori, 759 de arbuști și 1403 arbuști gard viu. Valoarea investiției este de 1.855.981 lei, iar durata de execuție este de 6 luni.

În ceea ce privește coridorul verde Soarelui, aici suprafața propusă pentru realizarea parcului este de 31.217 mp. Conform proiectului, zona de N-E a parcului este desenată ca o zonă peisagistă, naturală, populată cu trei specii de copaci, grupați ordonat, oferind zone umbrite dar și zone de pajiște însorită. În incinta parcului, având în vedere zona socială largă pe care o va deservi, a fost amplasat un teren de baschet, iar locurile dedicate copiilor au fost răspândite în întreg parcul, atât în zona de expunere solară cât și în zona de umbră, în zona învecinată cu zona principală a parcului cât și lângă terenul de sport. De asemenea se va realiza o zonă dedicată șahului precum și o pistă de alergare cu o suprafață totală de 781 mp.

Vor fi plantați 439 de arbori, 829 de arbuști și 2476 arbuști gard viu. Valoarea investiției este de 5.464.767 lei, iar durata de execuție este de 5 luni.

Alte știri