SURSE: Constituirea Consiliului Judetean va fi amanata. Sedinta care trebuia sa aiba loc vineri se va desfasura martea sau miercurea viitoare

Consilierii judeteni ar fi trebuit sa se intalneasca vineri pentru a-si alege presedintele. Potrivit surselor oradeaindirect.ro , sedinta a fost amanata in conditiile in care partidele politice nu vor finaliza pana atunci depunerea rapoartelor financiare la Autoritatea Electorala Permanenta. Chiar daca intalnirea ar avea loc vineri, nu este sigur ca, la ea,  ar participa toti consilierii.

4 formatiuni au castigat mandate in legislativul judetului: PNL, PSD ,UDMR si ALDE iar Uniunea Democrata a Maghiarilor este din nou cea care va decide aliantele. Liderii UDMR poarta negocieri atat cu PNL-ul care are 17 mandate, cat si cu PSD-ul care are doar 9 dar e in tandem, cel putin la nivel national, cu formatiunea lui Calin Popescu Tariceanu.

In joc sunt atat posturile executive, de presedinte si doi vicepresedinti ,cat si alianta majoritara din plenul Consiliului Judetean Bihor.

Liberalii sunt dispusi ca in schimbul sustinerii lui Mircea Malan la Presedintia CJ, sa se coalizeze cu UDMR si in Consiliul Local. In schimb, social democratii le ofera maghiarilor un posibil parteneriat la guvernare, din toamna. Parerile sunt impartite si in UDMR, Potrivit surselor oradeaindirect.ro , maghiarii nu mai negociaza unitar. In conditiile disputei publice dintre Alexandru Kiss si Szabo Odon, o parte a consilierilor UDMR sustin alianta cu PSD, in vreme ce oamenii fideli lui Kiss inclina mai degraba catre o intelegere cu liberalii.

Distribuie informația
Alte știri