Sute de contabili și antreprenori bihoreni au ieşit în stradă, revoltaţi de haosul fiscal şi lipsa de predictibilitate a legislaţiei din domeniu

Sute de contabili și antreprenori au ieşit, luni dimineaţă, în faţa Prefecturii Bihor. Oamenii sunt revoltaţi de haosul fiscal şi lipsa de predictibilitate a legislaţiei din acest domeniu.

”De anul trecut au început să se implementeze mai multe sisteme precum e-Transport, e-Factura. Toate acestea au fost pregătite insuficient, perioadele de implementare au fost foarte scurte, cu multe erori și multe costuri aruncate în sarcina antreprenorilor. Acum, ANAF dorește implementarea e-TVA, dar din start el pleacă cu o sumedenie de erori si inexactități care sunt puse spre soluționare tot în sarcina antreprenorilor , tot pe costul lor și sub amenințarea unor sancțiuni foarte severe”, a transmis Dan Palaghianu, din partea organizatorilor bihoreni.

Cu pancarte pe care scrie „Fără haos în legislaţia fiscală” „Eliminare e- TVA”, contabilii bihoreni solicită predictibilitate legislativă prin stabilirea unui calendar clar al modificărilor fiscale, cu o perioadă de minimum şase luni înainte de implementare.

Ei cer respectarea dialogului social şi a transparenţei decizionale, implicarea reală a mediului de afaceri şi a specialiştilor în procesul de elaborare a politicilor fiscale, simplificarea procedurilor fiscale prin eliminarea declaraţiilor redundante şi a cerinţelor birocratice inutile.

„De la înfiinţare, fiecare companie este tratată ca un potenţial evazionist, iar această presiune este amplificată de peste 60 de instituţii cu atribuţii de control, fără a oferi însă îndrumare şi consiliere adecvată, a transmis cu Patronatul Antreprenorilor Contabili din România.

Reprezentantii lor spun că protestul „Fără haos în legislaţia fiscală” vizează nu doar problematica recentă a e-TVA şi e-Factura, ci şi alte numeroase abuzuri fiscale şi legislative.

„Ignorarea instrumentelor democratice şi a transparenţei decizionale, adoptarea ordonanţelor de urgenţă fără consultare publică şi fără implicarea specialiştilor sunt doar câteva dintre aspectele care ne-au adus aici. De asemenea, încălcarea datelor personale prin declararea tuturor facturilor de achiziţii ale persoanelor fizice şi delegarea competenţelor ANAF către contribuabili sunt practici inacceptabile care trebuie să înceteze”, se mai menţiona în documentul transmis săptămâna trecută.

Dn fața Prefecturii, protestatarii au plecat în marș spre Parcul 1 Decembrie, trecand prin fata sediului PSD si in Piata Unirii.

Distribuie informația
Alte știri