Sute de magazine de jucării, unele din Bihor, au fost sancționate de ANPC

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a sancţionat cu amenzi în valoare totală de aproape 1,5 milioane lei mai mulţi operatori economici, ca urmare a încălcării prevederilor legale privind siguranţa jucăriilor.

Potrivit unui comunicat al Autorităţii, în perioada 6-19 mai 2021 au fost verificaţi 594 operatori economici, la 436 dintre aceştia, reprezentând 73,4%, înregistrându-se abateri de la prevederile legale.

Pentru neregulile constatate, comisarii ANPC au aplicat 538 de sancţiuni, din care 250 avertismente şi 288 amenzi contravenţionale, în valoare totală de aproape 1,5 milioane lei.

Potrivit ANPC, acestora li s-au adăugat şi măsuri complementare, precum oprirea temporară de la comercializare pentru nerespectarea cerinţelor de marcare/etichetare şi informare a consumatorilor, pentru jucării în valoare de aproximativ 350.000 de lei.

De asemenea, comisarii ANPC au dispus oprirea definitivă de la comercializare, pentru nerespectarea cerinţelor esenţiale de siguranţă, jucării în valoare de peste 285.000 lei.

„Copiii sunt cei mai importanţi pentru noi, iar siguranţa şi sănătatea lor este o preocupare permanentă pentru ANPC. Calitatea şi fiabilitatea jocurilor şi jucăriilor comercializate în România este o condiţie esenţială pentru noi, fiind absolut necesar ca aceste obiecte să respecte toate standardele relevante, pentru a da garanţia părinţilor că sunt sigure şi le pot cumpăra liniştiţi pentru copiii lor. Monitorizăm cu cea mai mare atenţie acest domeniu, cu atât mai mult cu cât se apropie 1 Iunie – Ziua Internaţională a Copilului, prilej de joacă şi de cadouri, ocazie cu care şi noi le urăm celor mici – La mulţi ani! Să creşteţi sănătoşi şi fericiţi!”, a declarat preşedintele ANPC, Claudiu Dolot, care coordonează în teren controalele care au loc în această perioadă.

Principalele abateri constatate de echipele de comisari ANPC au fost, printre altele: lipsa menţionării pe etichetă a numelui, denumirii comerciale înregistrate sau mărcii înregistrate a producătorului şi/sau a importatorului, precum şi adresa la care aceştia pot fi contactaţi, în judeţele Arad, Hunedoara, Mehedinţi, Olt, Gorj, Giurgiu, Teleorman, Bihor, Bacău, Iaşi, Braşov, Covasna, Harghita, Sibiu, Dolj şi Maramureş.

De asemenea, comisarii ANPC au constatat lipsa menţionării numărului unic de înregistrare al jucăriei, pe ambalaj sau în documentele însoţitoare, în judeţul Mehedinţi, precum şi lipsa aplicării în mod vizibil, lizibil şi de neşters a marcajului de conformitate CE şi a declaraţiei de conformitate, în judeţele Olt, Iaşi, Bacău, Mureş, Covasna, Sibiu, Mehedinţi, Maramureş, Braşov, Timiş, Ilfov şi Galaţi.

Totodată, nerespectarea cerinţelor esenţiale de siguranţă şi lipsa avertismentelor generale (sau lipsa traducerii acestora în limba română) au fost constatate în judeţele: Hunedoara, Olt, Mehedinţi, Giurgiu, Alba, Mureş, Caraş-Severin, Ialomiţa, Prahova, Teleorman, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Vaslui, Neamţ, Bihor, Galaţi, Sibiu, Bacău, Covasna, Gorj, Vâlcea, Arad, Caraş Severin, Iaşi şi municipiul Bucureşti.

Comisarii ANPC au constatat, de asemenea, comercializarea unor jucării care au făcut obiectul notificărilor RAPEX, în judeţele Galaţi, Vaslui şi Ialomiţa, nerespectarea prevederilor legale în cazul promoţiilor, în judeţele Mureş, Cluj, Maramureş, Giurgiu, Arad, Suceava şi municipiul Bucureşti, precum practici incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii, în judeţele Covasna şi Bacău. 

Distribuie informația
Alte știri