Sute de orădeni au participat la ceremonia de 1 Decembrie, din Piața Unirii

Ziua Națională a României a fost marcată azi, 1 Decembrie, în Piața Unirii din Oradea printr-un ceremonial militar, la care au participat reprezentanți ai autorităților locale, județene și centrale, dar și sute de orădeni.

Au fost prezenţi primarul Florin Birta, viceprimarul Arina Moș, city-managerul Mihai Jurca, prefectul Dumitru Țiplea, președintele Consiliului Județean Bihor Ilie Bolojan împreună cu vicepreședinții Mircea Mălan și Călin-Grațian Gal, episcopul greco-catolic Virgil Bercea, episcopul ortodox Sofronie Drincec, parlamentari, dar și alți reprezentanți ai autorităților locale și centrale.

Ceremonialul militar a fost organizat de Garnizoana Oradea și Prefectura Județului Bihor, cu sprijinul Primăriei Oradea și al Consiliului Județean Bihor.

Manifestările s-au desfășurat la Statuia Regelui Ferdinand I și au început cu prezentarea onorului, salutul drapelului de luptă și intonarea Imnului național al României, interpretat de solista Simona Costin.

A urmat apoi oficierea slujbei religioase de preotul militar al Garnizoanei Oradea.

Prefectul Dumitru Țiplea s-a adresat celor prezenți azi în Piața Unirii: „Trebuie să fim mândri că înfăptuirea Marii Uniri a început în Oradea, în casa avocatului Aurel Lazăr. Aici s-a semnat declarația de la Oradea ce proclama dreptul românilor la autodeterminare, act ce a stat la baza evenimentelor care au urmat și care au culminat cu Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. Nucleele de românitate au trecut testul timpului și au rezistat secole întregi. De la Unirea realizată de Mihai Viteazul, la mișcarea revoluționară de la 1948 și până la prima zi de iarnă din 1918, lupta pentru unitate națională a animat generații întregi de români. Negocierile de pace de la Paris au fost dovada măiestriei diplomatice a României prin politicieni luminați, precum Ionel Brătianu, Iuliu Maniu, Alexandru Vaida Voievod și alții, care au pus binele comun înaintea intereselor proprii. Principiile din perioada interbelică au făcut arc peste timp și, în 1990, în ciuda neliniștilor și schimbărilor sociale, ne-am regăsit echilibrul și calea. Am reușit să aderăm la cele mai importante structuri internaționale, NATO și Uniunea Europeană, unde suntem un membru respectat și important din punct de vedere strategic. În aceste vremuri este esențial să rămânem uniți, să ne uităm la înaintașii noștri, să fim conștienți de efortul lor și de ceea ce au realizat și să ducem moștenirea mai departe, demni și în bună înțelegere cu celelalte etnii conlocuitoare. Astăzi trebuie să privim trecutul cu recunoștință, prezentul cu responsabilitate și viitorul cu nădejdea în Dumnezeu. La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români!”

Alocuțiuni despre semnificația zilei de 1 Decembrie a susținut și istoricul Gabriel Moisa, decan al Facultății de Istorie din cadrul Universității Oradea.

În continuare, artista Simona Costin a susținut un frumos moment artistic, interpretând mai multe cântece patriotice, în aplauzele orădenilor prezenți.

Ceremonia s-a încheiat cu festivitatea depunerii de coroane de flori la statuia Regelui Ferdinand I.

Din partea Primăriei Oradea au depus o coroană de flori primarul Florin Birta, viceprimarul Arina Moș și city-managerul Mihai Jurca.

Distribuie informația
Alte știri