Sute de orădeni au participat la manifestările organizate cu ocazia împlinirii a 103 ani de administrație românească la Oradea

Sute de orădeni s-au adunat azi, 20 aprilie, în Piața Unirii, la statuia Regelui Ferdinand, iar apoi la statuia generalului Traian Moșoiu pentru a participa la festivitățile organizate cu ocazia împlinirii a 103 ani ani de la eliberarea orașului Oradea de către armata română, în frunte cu generalul Traian Moșoiu, de sub regimul bolșevic al lui Béla Kun și de la instaurarea administrației românești la Oradea.

Ceremonialul a debutat cu intonarea Imnului Național al României în prezența reprezentanților autorităților locale, respectiv a primarului Florin Birta, a prefectului Dumitru Țiplea, a președintelui Consiliului Județean, Ilie Bolojan, a ambasadorului României în Regatul Spaniei, George Bologan, dar și a premierului României, Nicolae Ciucă, a ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Marcel Boloș, a ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, a șefului cancelariei prim-ministrului, Mircea Abrudean, precum și în prezența altor reprezentanți ai Guvernului și autorităților locale.

„Moșoiu a avut convingerea că țara îl merită”

Primarul Florin Birta s-a adresat celor prezenți vorbind despre responsabilitatea politică, pe care cei care conduc o comunitate, o au față de prezent și viitor: „O comunitate își păstrează unitatea și identitatea în jurul propriei istorii. Aniversând trecutul și proiectând mereu viitorul, sunt onorat să fiu primarul unui oraș care rămâne un model de conviețuire, de confluență a culturilor și confesiunilor care fac parte din patrimoniul național și european. Deseori acțiunile formale ale unui eveniment trec în plan secund încărcătura simbolică a acestuia. Prezența noastră azi, autorități și cetățeni, cu toții responsabili de destinul neamului fără diferențe de statut, aș dori să fie, pe lângă actul aniversar și un moment care să ne inspire responsabilitatea politică pe care o avem față de prezent și viitor”.

Acesta a subliniat apoi personalitatea remarcabilă a celui care a fost generalul Traian Moșoiu: „Model de implicare militară și politică în slujba intereselor României, este unul din exemplele care ne transmit că țara aceasta va fi ceea ce noi vom reuși să facem din ea când avem șansa întâlnirii cu istoria în parcursul nostru politic. Generalul Moșoiu, ca militar și apoi om politic, a gândit în slujba virtuții, oamenii mici gândesc în slujba confortului și al favorului. Moșoiu a avut convingerea că țara îl merită și această trăire doresc să ne anime pe toți, că țara ne merită. Lecția pe care orice om politic și cetățean trebuie să și-o însușească este că slujirea neamului se face prin pildă, nu prin discursuri lipsite de consecințe, slujirea neamului înseamnă înlocuirea calomnierilor cu o competiție a ideilor, a respectului față de diversitatea ideilor și cu acțiuni pentru binele comunităților noastre. Dacă ne dorim o viață diferită sau o lume diferită trebuie să acționăm, așa cum au făcut, printre numeroase alte exemple, corifeii Școlii Ardelene, generația pașoptistă, regele Ferdinand și alții. Aceste exemple ar trebui să ne inspire mereu. La mulți ani, Oradea! La mulți ani, orădeni!”.

„Oradea multietnică și multiculturală și-a încredințat destinul României”

În continuare, cei prezenți au putut asculta discursul prim-ministrului României, Nicolae Ciucă: „Sunt onorat să fiu astăzi alături de dumneavoastră, la sărbătorirea unui eveniment de răscruce în istoria orașului și, totodată, în istoria încărcată de atâta emoție, atât la vremea lui, cât și astăzi. Astăzi, administrația și armata se reîntâlnesc simbolic la Oradea, pentru a reaminti emoționanta zi de 20 aprilie 1919, când puterea civilă și cea militară, dincolo de orice apartenență, s-au unit pentru binele comunității. În numele libertății, democrației și păcii, Oradea multietnică și multiculturală și-a încredințat destinul României, iar în prezent este unul din cele mai înfloritoare orașe din țară și folosesc acest prilej pentru a le mulțumi încă o dată edililor orașului din ultimii ani, prezenți aici, la această ceremonie, domnului președinte al Consiliului județean, Ilie Bolojan, și, desigur, domnului primar Florin Birta. Vreau să transmit felicitări organizatorilor evenimentului,  să le mulțumesc tuturor cetățenilor de pe malurile Crișului Repede și să le doresc sărbători liniștite, multă sănătate, prosperitate și un Paște fericit!”

La ceremonialul organizat la statuia generalului Traian Moșoiu, istoricul Gabriel Moisa a prezentat o alocuțiune privind semnificația evenimentului pentru comunitatea locuitorilor orașului Oradea de la acea vreme: „Cele trei comunități importante ale orașului, comunitatea românească, maghiară și evreiască și-au dat atunci mâna, contribuind la înlăturarea regimului bolșevic de la Oradea, sigur, sprijinite de armata română aflată în înaintare. Dincolo de momentul eliberării orașului, ziua de 20 aprilie 1919 rămâne una deosebit de importantă pentru că, încă o dată de-a lungul istoriei, orădenii au dat dovadă de foarte multă toleranță. Momentul istoric ne arată legătura foarte strânsă creată între români, evrei și maghiari pentru a scăpa de regimul bolșevic, pentru că regimul democratic pe care îl aducea armata română era mult mai favorabil,  chiar și pentru minoritatea maghiară din Oradea. La mulți ani, Oradea, la mulți ani, România!”.

La finalul ceremoniilor de la statuia Regelui Ferdinand și de la statuia generalului Traian Moșoiu s-au depus coroane de flori din partea mai multor instituții centrale și locale: Administrația Prezidențială, Parlamentul României, Prefectura Județului Bihor, Consiliul Județean Bihor, Primăria Oradea, Garnizoana Oradea etc.

Din partea Primăriei Oradea au depus coroane de flori primarul Florin Birta, viceprimarul Marcel Dragoș, secretarul municipiului Eugenia Borbei și city-managerul Mihai Jurca.

Manifestările s-au încheiat cu realizarea dispozitivului de defilare, defilarea detaşamentului de onoare şi prezentarea onorului.

Distribuie informația
Alte știri