Szabo Odon: Lucrătorii transfrontalieri au prioritate în vămi!

Deputatul UDMR Szabo Odon a depus, la data de 6 iunie 2020, o iniţiativă legislativă prin care solicita înfiinţarea, în vămi, a unor culoare de trafic destinate special muncitorilor transfrontalieri. La 2 septembrie 2020, Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, a adoptat textul acestei legi.

Conform articolului 2 al Legii privind unele măsuri de trecere a frontierei de stat a României de către lucrătorii frontalieri: „În punctele de trecere rutiere, unde infrastructura o permite, Ministerul Afacerilor Interne deschide benzi speciale de trecere, dedicate lucrătorilor frontalieri şi membrilor familiilor acestora”.

Lucrătorii transfrontalieri sunt definiţi ca persoanele care îndeplinesc două criterii:

  • a) criteriul politic – de desfăşurare a muncii pe teritoriul altui stat membru al UE decât cel de rezidenţă,
  • b) criteriul social – de revenire periodică (zilnic sau cel puţin săptămânal) în statul de rezidenţă.

Pentru a beneficia de prevederile noii legi, muncitorii transfrontalieri şi membrii familiilor lor trebuie să solicite serviciilor publice de paşapoarte legitimaţia de lucrător transfrontalier. Documentul este valabil pe durata contractului de muncă, dar nu mai mult de cinci ani.

 „Legislaţia şi practica europeană recunosc importanţa lucrătorilor transfrontalieri ai statelor membre ca un semn al vitalităţii pieţei interne, capabilă să orienteze în mod optim resursele sale umane înspre sectoarele unde este nevoie de aceste resurse, precum şi ca pe un barometru al libertăţii de care se bucură cetăţenii Spaţiului Economic European în a-şi alege locurile de muncă cele mai potrivite pregătirii şi orizontului lor de aşteptări”, subliniază deputatul Szabo Odon.

COMPANIE DE TRANSPORT INTERNAȚIONAL MĂRFURI ȘI LOGISTICĂ din Parcul Industrial Borș
ANGAJEAZĂ ECONOMIST SENIOR
CONDIȚII
Absolvent studii superioare economice
Vechime minim 5 ani in domeniu, cuprinzând toate aspectele activității financiar-contabile
Cunoșterea temeinica a legislației financiar-contabile in vigoare
Cunoștințe de operare MS Office (Word, Excel);
CV se trimite la adresa angajări@inovativlogistic.ro, pentru programare interviu

Alte știri