Tăierea pensiilor speciale, un lucru asumat prin PNRR, provoacă mari probleme liderilor coaliție

Situația pensiilor speciale ar trebui tranșată până la sfârșitul anului. Așa prevăd angajamentele din PNRR.

În ultimii mai bine de 20 de ani, sistemul pensiilor speciale, care inițial viza numai magistrații, a fost extins la personalul militar, diplomați și parlamentari.

În prezent, sunt peste 200.000 de persoane care beneficiază de așa-numitele „pensii speciale”. Aproape 180.000 sunt foști angajați ai MAPN, MAI și ai serviciilor de informații.

Propunerile opoziției pentru eliminarea acestor pensii foarte mari sunt blocate de jumătate de an în Parlament, iar în coaliție se pasează responsabilitatea inițierii unui astfel de demers nepopular. Premierul vrea să obțină excepții de la cerințele Comisiei Europene, iar veniturile lor să fie considerate pensii ocupaționale, nu speciale.

Banca Mondială a dat deja undă verde tăierilor. Într-un raport, recomandă eliminarea sporurilor și a primelor din calcule, reducerea acestor beneficii la doar 65% din valoarea medie a ultimelor 12 salarii, dar și eliminarea pensionării la 40 de ani.

Guvernanții ar vrea să îi scape de tăieri pe foștii militari și personalul MAI, dar nu au soluții și își pasează responsabilități.

Distribuie informația
Alte știri