Taina Sfântului Maslu la Biserica Ortodoxă din localitatea Telechiu

Cu ocazia Sfinților Constantin și Elena a avut loc la frumoasa Biserica Ortodoxă din localitatea Telechiu, Bihor, Taina Sfântului Maslu. Acesta a fost oficiat de un sobor de 11 preoți, alături de părintele Protopop Simion Goga și preotul paroh, Vasile Ficuț.

Biserica a fost plină de enoriașii din localitate și copiii de la scoală, care au îmbrăcat portul tradițional din zonă și au cântat pricesne și “Treceți Batalioane!”.

Au onorat cu prezența la acest moment important al comunității europarlamentarul Emilian Pavel, astfel fiind reprezentată și Asociatia “Urmașii Marii Uniri”; Lucian Silaghi (Direcția Județeană de Cultură Bihor), Sergiu David – consilier județean, Răzvan Puia – Șeful de Cabinet al Prefectului, primarul și viceprimarul comunei Telechiu.

Biserica Ortodoxă din Țelechiu a sărbătorit 100 de ani de când s-a pus piatra de temelie a cesteia de către un detașament condus de Generalul Traian Moșoiu. E o ctitorie a Armatei Române, care a dorit să lase în urma sa un lăcaș de cult ortodox într-o localitate în care nu exista una până atunci.

Legenda spune că Generalul Mosoiu a vrut să participe la slujba de Înviere în anul 1918, însă cum nu exista o Biserică Ortodoxa in localitate, a realizat că este de datoria Armatei să construiasca una de rit ortodox. Lacasul de cult adăpostește și un impresionant candelabru ornamentat cu gloanțele soldaților, o adevărată capodoperă. Biserica a fost Sfințintă în anul 1921 de însuși Episcopul Roman Ciorogariu.

Distribuie informația
Alte știri