Tărâmul tuberozelor, locul în care mireasma acestor flori delicate te poartă în ținuturile din inima Transilvaniei

An de an, în primul weekend din luna august, în comuna Hoghilag, aflată la 80 de km de Sibiu și 16 km de Sighișoara are loc festivalul tuberozelor sau al chiparoaselor.

La acest eveniment poți să cunoști prima comunitate săsească de cultivatori de tuberoze din România, care le-a adus și îngrijit încă din Evul Mediul în comuna Hoghilag (sau Halvelagen).


De cum ajungi în localitate te intâmpină case a căror culori vii, cu arhitectură specifică zonei Sibiului, te binedispun pe loc. De aici pornești în căutarea Bisericii Evanghelice din Hoghilag, pentru că în curtea acestei lăcaș de cult are loc festivalul.


Atestată în anul 1446, Biserica Evanghelică a fost închisă după plecarea masivă a sașilor din zonă, dar a fost reintrodusă în circuitul turistic special pentru acest eveniment.

Sărbătoarea Tuberozelor dezvăluie turiștilor cele 30 de gospodării care cultivă parfumatele flori. Acestea sunt usor de găsit deoarece au o sigla pe poartă prin care certifică faptul că proprietarii lor sunt cultivatori de tuberoze.

Ușile acestor gospodării sunt larg deschise și fiecare turist este invitat cu să viziteze grădina cu tuberoze, cât și curtea extrem de ingrijită. După ce ai admirat și te-ai imbătat cu mireasma florilor, poți să cumperi câte tuberoze dorești, purtând astfel magia locului și la tine acasă.

După turul gospodăriilor, treci drumul în curtea Bisericii Evanghelice unde te intâmpină mese pline cu bunătați locale, de la plăcinte cu vișine sau brânză, până la felii unse pe loc cu unsoare și ceapă cât și sarmale  la ceaun și bulz. Tot aici au loc și expoziții de porumbei din rasă Voltat indian dar și prezentări a tuberozei, felul în care este alcătuită, modul de plantare și inmulțire.

Tuberoza de Hoghilag va fi, în curând, prima floare din România protejată la nivel european. Echipa Primăriei Hoghilag a pregătit, sub îndrumarea expertului agricol Ionuţ Diaconeasa, dosarul prin care se solicită Comisiei Europene acordarea Indicației Geografice Protejate „tuberozei de Hoghilag”. Aceasta ar urma să fie prima floare din România și a treia din Uniunea Europeană, care va primi certificarea prin care va fi protejată la nivel european. În prezent, la Comisia Europeană în registrul indicațiilor geografice mai sunt doar două flori înregistrate: Azaleea de Gent din Belgia şi Trandafirul de Szoregy din Ungaria.

Andreea Boldica

Distribuie informația
Alte știri