„Taxa pe boală”, eliminată doar pentru anumite categorii de pacienți

Guvernul a adoptat, joi, o ordonanţă de urgenţă prin care vor fi scutiţi de la plata contribuţiei sociale pentru indemnizaţiile de concediu medical pacienţii cu afecţiuni oncologice, mamele cu copii bolnavi și gravidele.

Indemnizațiile pentru concediile medicale erau taxate până la finalul anului trecut cu 25% pentru contribuțiile la asigurările sociale (CAS) și cu 10% impozit pe venit. De la 1 ianuarie 2024, la acestea se adaugă alți 10%, impozit ce reprezintă contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS).

 „O măsură socială de ordin medical, ce presupune scutirea de la plata contribuției sociale pentru indemnizațiile de concediu medical, în cazul gravidelor, al mamelor cu copii bolnavi, al pacienților cu afecțiuni oncologice și pentru cazurile de urgență a fost adoptată prin Ordonanță de Urgernță de Guvern”, a transmis purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, după încheierea ședinței de joi.

Angajații români care se îmbolnăvesc și au nevoie de concediu medical vor primi sume mai mici pentru perioada de îngrijiri medicale, după ce Guvernul a introdus de la 1 ianuarie o nouă taxă de 10% din salariu brut. Noua taxă a fost introdusă de Guvernul Ciolacu la finalul anului trecut, printr-o ordonanță de urgență.

Distribuie informația
Alte știri