Terapia intensivă neonatală din cadrul Maternității Oradea, modernizată cu bani din PNRR

Modernizarea Compartimentului Terapie intensivă neonatală din cadrul Maternității Oradea (Staționar III) va crește siguranța actului medical, contribuind astfel la scăderea morbidității și mortalității micilor pacienți vulnerabili.

Tocmai datorită specificului activității sale, Terapia intensivă neonatală trebuie să beneficieze de toate dotările necesare pentru a putea acționa prompt în orice moment pentru recuperarea cât mai rapidă a noului-născut.

Un pas important în acest sens s-a făcut deja prin aprobarea finanțării procesului de modernizare.

Proiectul „Extinderea și modernizarea compartimentului de terapie intensivă neonatală, dotarea cu echipamente specifice, amenajarea și dotarea unui centru regional de formare pentru pacienții critici nou-născuți în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor”, depus spre finanțare de Primăria Oradea prin Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională, a fost aprobat.

Proiectul a fost depus în parteneriat cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor în cadrul PNRR – Componenta C12 – Investiția specifică I2.3a – Secții de terapie intensivă pentru nou-născuți.

Valoarea totală a proiectului este de 22.194.473,98 lei (fără TVA), finanțarea nerambursabilă fiind de 21.694.784,64 lei (fără TVA).

Prin acest proiect, pe cele 4 componente ale sale, se va realiza: dotarea cu 5 paturi noi de terapie intensivă neonatală, împreună cu aparatura medicală aferentă, dotarea a 5 paturi de terapie intensivă neonatală existente în compartimentul de terapie intensivă neonatală cu aparatură medicală și dotarea compartimentului de terapie intensivă neonatală cu aparatură medicală de screening.

O parte importantă a proiectului o constituie centrul de training și formare în domeniul neonatologiei. Datorită faptului că, la ora actuală, Maternitatea Oradea nu dispune de un astfel de centru, amenajarea și dotarea sa va avea un impact pozitiv asupra formării continue a cadrelor medicale pentru tratarea corespunzătoare a pacienților nou-născuți în stare gravă. Centrul va avea o suprafață utilă de 253,12 mp și va fi amenajat la subsolul clădirii Policlinicii (Calea Clujului, nr. 50). Acesta va fi dotat cu trei săli de simulare, o cameră de control și o sală de curs.

Astfel, aparatele, echipamentele moderne vor permite salvarea mai multor nou-născuți, cu complicații mai puține și șanse mai bune la un prognostic optim pe termen lung, fapt ce va crește inclusiv satisfacția personalului medical. 

Acest demers își propune să îmbunătățească serviciul medical pentru tratarea nou-născuților.

Distribuie informația
Alte știri