Terenurile agricole slab fertile ar putea fi utilizate pentru parcuri fotovoltaice

Foto: e-solare.com

Pe terenuri agricole, slab fertile, de maximum 50 de hectare, situate în extravilan ar putea fi amplasate obiective de investiţii specifice producerii de energie electrică din surse regenerabile. Este o prevedere dintr-un act normativ adoptat miercuri de Senat. Propunerea trebuie aprobată și de Camera Deputaților.

„Prin excepţie, pe terenurile agricole de clasa a treia, a patra şi a cincea de calitate (slab fertile), având categoria de folosinţă arabil, păşune, vii şi livezi, precum şi pe cele amenajate cu lucrări de îmbunătăţiri funciare, situate în extravilan, în baza autorizaţiei de construire şi a aprobării scoaterii definitive sau temporare din circuitul agricol pot fi amplasate obiective de invesţii specifice producerii de energie electrică din surse regenerabile: capacitaţi de producţie a energiei solare, energiei eoliene, unităţi de stocare a electricităţii, staţii de transformare sau alte sisteme similare. Acestea se pot amplasa pe terenurile agricole situate în extravilan, în suprafaţă de maximum 50 de hectare”, prevede actul normativ amendat de Comisia de agricultură a Senatului şi însuşit, miercuri, de plen.

Potrivit propunerii legislative, scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol a terenurilor agricole situate în extravilan se face la momentul autorizării construcţiei, cu plata tarifelor aferente.

Sursa: agerproes.ro

Distribuie informația
Alte știri