Termoficare Oradea nu are bani pentru incalzirea orasului. Societatea vrea sa imprumute 30 de milioane de lei

Primaria a anuntat ca societatea de termoficare a orasului a luat decizia accesării unei linii de credit în valoare de 30 de milioane de lei. Sumele retrase vor fi platite in urmatoarele 12 luni.
În vederea accesării creditului, Termoficare Oradea a realizat o procedură de achiziţie cu publicare pe site. Şase bănci şi-au exprimat intenţia de a credita societatea, în final fiind selectată oferta băncii Raiffeisen, care a avut cele mai avantajoase condiţii, cu cel mai mic cost, rata dobânzii fiind de 0,79%, iar comisionul de acordare este de 0,8%.

Condiţiile de creditare vor fi supuse aprobării Consiliului Local al Municipiului Oradea în şedinţa din data de 23 noiembrie 2016.

Argumente pentru necesitatea creditului:

1. Plata gazului natural se face în avans. Deoarece Termoficare Oradea SA nu a avut posibilitatea de a constitui o garanţie financiară (cash sau scrisoare de garanţie bancară) cu o valoare care să acopere contravaloarea gazelor naturale ce urmează a fi livrate pe 3 luni consecutive cu cel mai mare consum, aproximativ 86 milioane lei, furnizorii de gaz au solicitat plata gazului în avans.
2. Decalajul dintre producerea energiei termice şi încasarea acesteia. Termenul mediu de încasare a facturilor de energie termică este de 62 de zile de la emiterea acestora.
3. Decalajul dintre producerea în cogenerare a energiei electrice şi termice şi încasarea bonusului de cogenerare.

Distribuie informația
Alte știri