Timișoara devine Capitală Europeană a Culturii. „Este o şansă istorică pentru oraş, dar şi pentru România”

Foto: Cristian Corvin Palcau

La mijlocul lui decembrie 2022 a fost lansat programul de evenimente din 2023 de la Timișoara, care devine Capitală Europeană a Culturii în acest an.

În total, peste 2.500 de artişti sunt implicaţi în programul cultural, dintre care câteva sute sunt artişti internaţionali care vor ajunge în 2023 pe scenele şi în sălile de expoziţie din Timişoara.

Weekendul oficial de deschidere al programului cultural este 17-19 februarie 2023, când oraşul va fi animat de peste 50 de evenimente şi proiecte.

Programul cultural propune pe tot parcursul anului, în medie, 30 de evenimente pe săptămână sau de patru pe zi. Avem în faţă un an cu peste 12 festivaluri de muzică, de la baroc la rock, care să bucure în weekendurile de vară, la alte peste 15 festivaluri tematice, dintre care 5 evenimente internaţionale de amploare şi durată dedicate artelor spectacolului. La ele se adaugă sute de proiecte şi evenimente care se vor întâmpla în şcoli şi parcuri, în pieţe şi librării.

Timişoara 2023 devine gazda unor scriitori exemplari precum Orhan Pamuk (laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 2006), Olga Tokarczuk (Nobel în 2019), dar şi a filosofului german Peter Slotterdijk.

„Este o şansă istorică pentru oraş, dar şi pentru România. Este şansa transformării noastre ca oraş, comunitate şi ţară. Şi aş vrea ca peste ani să ne uităm înapoi la anul 2023 şi să spunem că acest titlu nu a transformat doar viaţa culturală a oraşului, ci a transformat întreg oraşul”, a spus primarul USR Dominic Fritz în cadrul ceremoniei de lansare a programului cultural.

Distribuie informația
Alte știri