Timp de 10 zile, Oradea va deveni capitala șahului! Detaliile celui mai puternic turneu organizat vreodată în oraș. VIDEO

După mult timp, Oradea revine în elita șahului românesc, grație a două mari turnee ce vor fi organizate aici în luna septembrie. Este vorba despre Memorialul „Dan A. Mihai Carțiș” și despre  Superliga de Șah (Campionatul Național pe echipe masculine și feminine ale României și cea mai importantă competiție șahistică inter-cluburi din țara noastră). Ambele se vor desfășura în incinta Hotel Continental, din urbea de pe Crișul Repede.

Primul eveniment major va avea loc duminică, 18 septembrie, începând cu ora 10. Memorialul Carțiș, ajuns la ediția a VI-a, este cel mai puternic turneu de șah organizat vreodată în Oradea. Până acum s-au înscris peste 70 de șahisti, mulți de top mondial, din Germania, Ungaria, Moldova, Franța, Ucraina și nu în ultimul rând din România.

Printre jucătorii de renume, se numără Dieter Nisipeanu – component de bază în echipa Olimpică a Germaniei, considerat cel mai titrat jucător român din istorie. El va veni la Oradea direct de la Grand Prix-ul de Șah din Dubai.

Vor mai fi și alte surprize, anunță maestrul FIDE Dan Raț, co-organizatorul turneului care are un buget impresionant de 20 de mii de lei, ceea ce rar se întâmplă în Europa, la o competiție de șah rapid cu o durată de doar o zi. Și asta grație sponsorilor Norelectric, Qbizz și Electrofor Oradea !

Se jor juca 9 runde, în sistem elveţian: 12 minute + 5 secunde/mutare/jucător. Primele patru locuri se vor decide în “Finala Super 4”. În premieră, pe primele 10 mese se va asigura transmisie live pe chess.comchess24.com și pe site-ul federației de specialitate.

Dan Carţiş a înființat acest turneu în memoria tatălui său care a fost vicecampion mondial la şah prin corespondenţă, dar în primul rând un inginer de top și un Om de de o probitate morală desăvârșită.

Turneul a crescut de la an la an valoric, în primul rând datorită modului prin care Dan Carţiş si echipa sa de organizare au tratat fiecare jucător in parte, turneul devenind un ”preferat” al multor șahiști profesioniști, motiv pentru care, la startul întrecerii, regăsim deja nu mai puțin de 6 mari maeștri și 7 maeștri internaționali. Evenimentul reprezintă însă de asemenea o șansă extraordinară pentru pasionații sportului minții din Oradea și din împrejurimi de a-și „măsura forțele” cu unii dintre sportivii de înaltă performanță ai Europei, un motiv în plus pentru a susține și promova tot mai mult, în fiecare an, această competiție.

Distribuie informația
Alte știri