Timp de două zile, tradițiile de Ignat reînvie în Cetatea Oradea

Bihorenii și turiștii aflați în Oradea sunt așteptati în Cetate la o serie de activități ce aduc aminte de tradițiile de Ignat, un vechi obicei din popor ce amintește de ritualul pregătirii meselor îmbelșugate de Crăciun.

”Pomana porcului” încearcă să readucă în atenția orășenilor vechile obiceiuri și practici pe care străbunii le practicau din moși-strămoși. Tăierea porcului în ziua de Ignat aducea familiei protecție împotriva bolilor. În credința populară, diferite organe sau părți din carnea porcului tăiat sunt utilizate ca remedii în tratarea unor boli ale oamenilor și animalelor: cu untura de porc negru se ungeau cei care aveau dureri de picioare ori junghiuri, iar cu părul de porc se afumau copiii atunci când erau deocheați.

De aceea, și duminică, 10 decembrie, în curtea exterioară a Cetății Oradea vizitatorii vor putea nu numai privi, ci gusta și cumpăra alese bucate preparate de bucătari la fața locului. Oferta culinară tradițională de Ignat e una bogata: de la jumări, șoric, la toroș, caldaboși și cârnați sau tobă, toate asezonate cu murături și vin.

Alte știri