Timp de trei zile, orădenii pot admira o parte din istoria României în Sala Mare a Primăriei Oradea

Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la vizita Regelui Ferdinand și a Reginei Maria la Oradea, Primăria Oradea a pregătit o expoziție inedită cu mantia, sceptrul și coroana de oțel a Regelui Ferdinand, care a fost deschisă publicului azi, 20 mai, în sala Mare a Primăriei Oradea în prezența mai multor invitați.

După rugăciunea rostită de către P.S. Dr. Sofronie Drincec, Episcopul Oradiei, expoziția a fost deschisă de către primarul Ilie Bolojan care a spus: ”Anul acesta este un an important pentru Oradea și România, pentru că, așa cum știți, sărbătorim centenarul Marii Uniri. În istoria fiecărui popor există momente determinante, iar Marea Unire pentru români este cel mai important moment din istoria noastră. Se cuvenea să marcăm acest moment așa cum se cuvine, iar Primăria Oradea în acești ani a încercat ca, în afară de a construi fundații pentru viitor, care sunt cele mai importante, să respectăm și pe cei care au făcut un dar pentru România”.

Primarul Ilie Bolojan a mulțumit în discursul său Muzeului Național de Istorie a României și Muzeului Național Peleș, precum și Muzeului Țării Crișurilor pentru că au făcut posibil ca aceste comori naționale să ajungă la Oradea. După care a spus: ”Cele trei piese sunt unele dintre cele mai importante piese de patrimoniu din istoria României și, alături de coroana Reginei Maria, care a fost expusă la Oradea, la Teatru, atunci când s-a dezvelit statuia reginei Maria, și aceste trei piese sunt artefacte de patrimoniu pentru țara noastră și ne definesc ca români. Două dintre ele care sunt legate de încoronarea de la Alba Iulia, sceptrul și această mantie pe care l-a purtat Regele Ferdinand, precum și coroana de oțel, cu care au fost încoronați toți regii României, coroana făcută la comanda Regelui Carol I. Cred că facem un lucru de corectitudine istorică și dăm prilejul orădenilor și bihorenilor să vină să vadă pe viu aceste piese de patrimoniu național.”

Expoziția realizată cu sprijinul Muzeului Național de Istorie a României și a Muzeului Național Peleș în Sala Mare a Primăriei Oradea va fi deschisă publicului până în 23 mai 2019, inclusiv, între orele 10:00 – 20:00. Dacă fluxul vizitatorilor va fi foarte mare, organizatorii au în vedere prelungirea orarului de vizitare.

Începând din 24 mai, după închiderea expoziţiei de la Primăria Oradea, mantia Regelui Ferdinand va fi transportată la Muzeul Naţional Peleş, iar coroana de oţel şi sceptrul regal vor fi relocate la Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea, unde vor rămâne expuse până pe 3 iunie.

Distribuie informația și pentru prietenii tăi:
Alte știri