Tineri bihoreni, implicați în proiectul „Creștem împreună – Construim împreună viitorul”

Trei țări, un singur scop. Când tinerii vor să schimbe ceva în societate, nu stau pe gânduri, ci trec la acțiune: încurajați de puterea pe care tineretul o are în prezent, acești tineri au pornit cu speranța că vocea lor va fi ascultată de cei aflați în funcții de conducere în stat, dar și la nivel de Parlament European.

Astfel, participanți din Islanda, Germania și România, echipă formată din 12 elevi și studenți: Victor Antonio Georgies, Sarah-Elissa Pázmány-Jianu, Andreea-Mara Misinszki, Daria Dohan, Laura-Maria Creţu, Anamaria Pantea, Tamás-Gábor Szabó, Dóra-Adél Fazekas, Brigitta Fazekas, Maria-Alina Zgripcea, Darius-Mihai Șomolan, Teodora Gherdan, conduși de vicepreședinta organizației Hajnalka-Annamaria Georgies și psihologul Alin Crețu, toți membri ai organizației ,,Uniunea Femeilor Bihor”- departamentul de tineret, s-au întrunit, ca primă etapă a proiectului „Growing up together – building future society together”, în Reykjavik, Islanda, pentru a dezbate teme legate de mediul înconjurător – sustenabilitatea, egalitatea pe diverse planuri şi tineretul în societatea de astăzi. Pentru fiecare temă, în cadrul workshop-urilor organizate, participanții au prezentat situațiile din fiecare țară de proveniență, modul în care autoritățile locale gestionează problemele existente și ce soluții se pot aplica. În urma discuțiilor, au realizat că în comun avem multe aspecte negative, precum poluarea și utilizarea plasticului în exces, discriminări și excluderi în societate, violență domestică, dar și lipsa influenței tinerilor în comunitățile locale sau chiar la nivel național. Totodată, s-au organizat activități de relaxare, excursii, ocazie cu care s-au descoperit frumusețile Islandei: gheizere, cascade sau locuri unde natura se descoperă în cele mai spectaculoase moduri; și o seară culturală, în cadrul căreia s-au prezentat preparate locale, tradiționale, dar și informații despre organizațiile de care tinerii aparțin. Din partea României nu a lipsit mămăliga, brânza de burduf, slănină, gemuri preparate în casă sau chiar zacusca, islandezii și nemții fiind impresionați și de frumusețile României și Oradiei.

La finalul celor 7 zile de proiect, desfășurat între 18 și 24 februarie a.c., s-au stabilit câteva activități pe care fiecare grup le va derula în comunitățile locale, printre care: plantare de copaci pentru un aer mai curat, campanii de avertizare a populației în ceea ce privește poluarea și impactul negativ pe care îl avem asupra planetei și acțiuni de prevenire și combatere a violenței domestice, plus multe altele, toate și cu scopul de a evidenția faptul că tinerii sunt capabili să schimbe ceva în societate și că vocea lor trebuie ascultată.

În ceea ce urmează, proiectul continuă cu o a doua etapă ce se va desfășura în Berlin, capitala Germaniei, care va avea loc în vara anului 2020, iar ultima întâlnire în cadrul acestui proiect va fi organizată în Oradea, în 2021.

Ca o concluzie, participanții au mărturisit: ,,Chiar dacă timpul a fost relativ scurt, între participanți s-a creat, deja, o legătură specială, iar, în ciuda culturilor diverse, mentalităților diferite și a stilurilor diferite de viață, am creat o mare familie, pe care noi o numim cu mândrie: #IceRoGer!”

Darius Șomolan

Distribuie informația
Alte știri