Toamna ar putea aduce scumpiri la pâine și la produse de bază, după creșterea tarifelor la gaze și electricitate

Producătorii pregătesc creșteri de prețuri, în contextul în care gazele și electricitatea au ajuns acum chiar și de două ori mai scumpe decât în țările din regiune. Tarifele la utilități pentru industrie cresc continuu după ce autoritățile au plafonat, la începutul anului, prețurile la gaz și curent pentru populație, arată economiștii, potrivit stiri.tvr.ro.

Prețul gazului extras în Romania a urcat, în august, la peste 110 lei pe megawatt/oră, cu 10% mai mare decât era la începutul anului. Și energia electrică se vinde acum cu aproape 250 de lei pe megawatt/oră, mai mult decât în țările din regiune. Prețul a explodat la bursă miercuri, când a ajuns la peste 550 lei pe megawatt/oră, după ce a fost oprit un reactor al centralei de la Cernavodă pentru o defecţiune. Producătorii se aşteaptă la facturi și mai mari pentru utilități.

Brutarii pregătesc deja scumpirea pâinii și a produselor de panificație. Economiştii estimează un efect în lanţ: se vor scumpi și alte alimente și bunuri de larg consum. Iar asta afectează în primul rând consumatorii, dar şi competitivitatea.

Distribuie informația
Alte știri