Traditiile prezentate de comunitatea slovaca au impresionat spectatorii veniti in Valea Cerului

Cine nu a vazut Valea Cerului din Bihor, nu poate aprecia ”minunatiile” realizate de aceasta comunitate mica de circa 450 locuitori slovaci. Si vorbim de domeniul economic, social, edilitar si mai ales cultural. E satul in care civilizatia „este la ea acasa”.

Un rol esential in aceste realizari revine familiei Merka: Frantisek,tatal si Adrian (deputat al minoritatii) fiul, evident insa cu aportul locuitorilor. Cu totii au fost cei care au pus pe picioare Festivalul international de folclor al tineretului Slovac din Valea Cerului.

Prima editie s-a derulat in anul 2004, cand comunitatea din zona a sarbatorit 150 de ani de la sosirea pe aceste meleaguri. Treptat a devenit cel mai mare festival folcloric slovac din Romania cu participare internationala. In fiecare an, manifestarea reuneste sute de tineri entuziasti atat din tara cat si din strainatate.

La editia cu numarul 13, pe parcursul celor doua zile, in Valea Cerului s-a cantat si s-a dansat pe melodii slovace, iar mii de spectatori au vibrat cu cei de pe scena Amfiteatrului din localitatea bihoreana.

Distribuie informația
Alte știri