Tradițiile românești și ecourile lor în Europa Centrală, workshop la Facultatea de Litere

Sărbătorile și tradițiile populare din spațiul românesc, care celebrează anotimpul primăverii, au fost subiectul dezbaterilor și prezentărilor din cadrul workshop-ului dedicat studiilor românești în Europa Centrală, intitulat Reminiscențe ale vechilor obiceiuri de primăvară.

Manifestarea, organizată luni – 01.04.2024, de Centrul de Cercetare a Schimbărilor Culturale Naționale în Contextul Globalizării de la Facultatea de Litere, în colaborare cu Universitatea din Ljubljana și Universitatea ELTE din Budapesta,a fost moderată de prof. univ. dr. habil. Florin Cioban.

Au susținut prezentări dr. Ligia Cristea,  de la Universitatea din Oradea – Prinderea suratelor – obicei al primăverii transilvănene și conf. univ. dr. Katarina Marinčič, directoarea Institutului de Romanistică de la Universitatea din Ljubljana – E primăvară, iarăși primăvară…. Cadrele didactice de la universitățile partenere au fost însoțite de un grup numeros de studenți din Slovenia, care s-au bucurat de șansa de a schimba impresii și de a dialoga în limba română cu studenții Facultății de Litere de la Universitatea din Oradea.

Workshop-ul s-a încheiat cu un moment cultural marcat de prezentarea ultimului volum de creație literară a scriitoarei Katarina Marinčič, volum tradus în limba română. Lect. dr. Ioana Jieanu, lector de limba română la Universitatea din Ljubljana, a citit câteva fragmente din volum.

„Acest tip de dialog intercultural reprezintă una dintre prioritățile Facultății de Litere, deoarece modul în care tinerii studenți sunt formați să îmbrățișeze diversitatea poate reprezenta o deschidere spre înțelegerea propriei identități culturale”, a precizat conf. univ. dr. Veronica Buciuman, decanul Facultății de Litere.

Distribuie informația
Alte știri