Traian Basescu: Uniunea Europeana trebuie sa devina al patrulea pol de putere globala

Aula Magna a Universitatii oradene a fost plina marti, 12 martie de studenti si profesori la intalnirea cu fostul presedinte al Romaniei in intervalul 2004-2014. Traian Basescu este intr-un periplu prin institutiile academice din Transilvania.

La Oradea, fostul sef de stat a dorit sa traga un semnal de alarma, in calitatea sa de om politic si de reprezentant, timp de un deceniu, in Consiliul European, asupra efectului globalizarii intr-o lume tripolara.
In opinia sa, singura solutie viabila este integrarea, altfel UE ramane doar o constructie care ne-a ferit de conflicte dupa cel de-al doilea razboi mondial, care insa isi poate pierde vocatia de putere importanta a lumii dar si coeziunea.

Traian Basescu insista pe necesitatea ca Uniunea Europeana sa devina al patrulea pol de putere globala, alaturi de ceilalti trei existenti deja: Statele Unite ale Americii, China si Federatia Rusa. Pentru asta insa trebuie sa rezolvate cateva probleme mai spune fostul sef de stat. E vorba de migratie, securizarea frontierelor, somajul in randul tinerilor, moneda euro dar si necesitatea unei identitati europene.

Distribuie informația
Alte știri