Transmiterea coronavirusului prin intermediul suprafețelor e redusă

Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase Institutul Matei Balș din București, a declarat într-o Ediție Specială la TVR1 că transmiterea coronavirusului prin suprafețe este redusă.

„Ultimele date pe care le avem spun că, în general, transmiterea prin intermediul suprafețelor e redusă. Riscul de transmitere e foarte mic, ar trebui să se întâmple următoarea situație: să fie cineva care a tușit sau a strănutat pe o anumită suprafață, noi venim imediat după, atingem suprafața, ducem mâna la gură și la nas. Dacă însă respectăm regulile de igienă și mâinile sunt întotdeauna curate, practic riscul de a transmite prin atingerea unei suprafețe este extrem de mic.”

Medicul e de părere că nu trebuie să exagerăm cu dezinfectarea, pentru ambalaje, haine: „Dacă păstrăm niște reguli de igienă normale, nu există acest risc.”

Adrian Marinescu spune că factorii de climă, temperatura caldă și uscată din iulie- august, ar trebui să ne ajute, fără ca asta să însemne neapărat finalul pandemiei, dar e posibil să fie mai puține îmbolnăviri.

Medicul Marinescu precizează că existența și intensitatea unui val doi al epidemiei în toamnă depinde și de măsurile pe care le luăm și felul în care respectăm acum regulile: „Măsurile pe care le luăm acum ar putea să ducă la o intensitatea extrem de redusă pentru al doilea val.”

Alte știri