Transport public gratuit în Oradea în locul subvenționării curselor aeriene, dezbatere propusă de PSD pentru locuitorii orașului

foto: Facebook/ Liviu Mihai Sabău-Popa

PSD Oradea critică planurile administrației liberale de subvenționare a unor curse aeriene din bani publici. Consilierul social democrat, Liviu Sabău Popa, a declarat, joi, într-o conferință de presă, că soluția propusă de Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor pentru ”amorsarea” unor rute de transport aerian, cu plecare din Oradea, a mai fost aplicată și nu a funcționat.

”Poate ca metoda funcționează in cazul altor orase din Europa, dar din păcate, în Oradea, operatorul aerian a rămas doar pe perioada în care a existat această subvenție iar apoi a plecat”, a explicat Liviu Sabău Popa.

Având în vedere că sumele ce urmează a fi acordate ca și compensații financiare operatorilor aerieni sunt de ordinul milioanelor de euro, reprezentantul PSD avertizează că administrația locală ar fi trebuit să dezbată public proiectul.

”Ce trebuie să privim este că, atunci când am mai avut curse subvenționate, proporția bihorenilor și orădenilor care au zburat era sub 50%. Consiliul Județean nu știe câți bihoreni vor zbura pe aceste rute, poate sunt doar 1.000 de orădeni și, nu este normal, ca 200.000 de cetățeni să plătească pentru zborul acestora”, a completat Liviu Sabău Popa.

Transport public gratuit în locul subvențiilor pentru curse aeriene

În opinia reprezentantului PSD, banii din subvențiile pentru curse aeriene ar putea fi folosiți în avantajul tuturor locuitorilor din oraș și ar putea fi distribuiți către transportul public local.

”Haideți să facem o strategie prin care să ajungem la transport public gratuit, așa cum tind marile orașe din Europa. Un transport public gratuit înseamnă, în primul rând , o reducere a poluării în orașul nostru”, a declarat consilierul PSD, Liviu Sabău Popa.

Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința extraordinară de îndată de miercuri, 6 decembrie, susținerea curselor aeriene regulate între aeroporturile din Oradea și Varșovia, capitala Poloniei. 

Distribuie informația
Alte știri