Trecutul împletit cu prezentul și viitorul în Grădina Magică a Palatului Baroc

Istoria și arhitectura, împletite cu spectacole de lumini, instalații și artă modernă vor transforma grădina Palatului Baroc al Episcopiei Romano-Catolice într-o Grădină Magică.

Evenimentele de lumini, muzică, instalații, teatru vor avea loc în perioada 17 Septembrie – 15 Octombrie și sunt rodul unui proiect cu finanțare europeană la care participă artiști din diferite domenii din mai multe țări. Cornelia Alina Borza, managerul de proiect, spune că prin Magic Garden se dorește atât creearea unei lumi magice de lumină, culoare și sunet, cât și atragerea unui public tânăr în Palatul Baroc, spre istoria unui loc emblematic pentru Oradea, spre arhitectură și natură.

Ideea proiectului a pornit de la Alin Popa, unul dintre cei mai apeciați light designer ai momentului în țară. Acesta și-a imaginat un proiect în care mijloacele artei digitale să se suprapună cu un ansamblu arhitectonic istoric de mari dimensiuni. Artiști contemporani din Cluj-Napoca, București, Oradea și Finlanda își vor uni forțele pentru a crea un eveniment unitar. Ei vor aduce la viață personaje istorice, de la Regele Ladiszlau, la împărăteasa Sissi, de la compozitorul Michael Haydn la echipă de machiaj cinematografic. Și pentru că ziua grădina Palatului Baroc este deschisă publicului, evenimentele Magic Garden vor avea loc seara, după lăsarea întunericului până la miezul nopții. Vizitatorii vor fi întâmpinați la poarta Palatului Baroc și vor fi ghidați în istoria locului, în arhitectură și natură. În acest mod turiștii și orădenii își vor aprofunda experiența diurnă din oraș, cu experiența onirică oferită de noul spațiu creat de natură și artiști.

Cornelia Alina Borza spune că agenția pe care o conduce a ales Oradea și Palatul Baroc pentru că aici a găsit deschidere pentru un proiect unic în România prin amploare.

Excelența sa Lazslo Böcskei, episcopul catolic de Oradea, spune că episcopia a răspuns pozitiv acestui proiect pentru că vede în el șansa promovării culturii, a valorilor și frumuseților Oradiei. „Episcopia este partener în proiect nu doar pentru că avem acest loc, ci și pentru că ne oferă posibilitatea cunoașterii, a inspirației, a întâlnirii și comunicării. E normal să căutăm toate mijloacele de de promovare a spațiului, dar vrem să promovăm și valori spirituale, valori morale care au rezistat în timp.” Magic Garden va promova și natura și nevoia de protejare a acesteia. „Natura este cea mai perfectă scenă și cel mai perfect decor al vieții și al istoriei.” Vizitatorii vor putea vedea grădina biblică a Palatului Baroc, actualizată în fiecare sezon, dar și specii de arbori și arbuști noi apărute în grădina Palatului, precum și animalele și păsările care populează acest spațiu și sunt active doar noaptea.

„Vrem să provocăm emoții, mirare, surprize”, spune Cornelia Alina Borza, și din modul în care o spune și colaboratorii pe care îi are, Magic Garden se anunță un cadou frumos pentru orădeni la început de toamnă și un succes.

Daniela Stoica

Distribuie informația
Alte știri