Trei incendii au izbucnit, în weekend, în Bihor, din cauza coșurilor de fum necurățate

Sâmbătă și duminică, 30 – 31 octombrie a.c., pompierii militari bihoreni au acționat pentru stingerea a trei incendii izbucnite, cel mai probabil din cauza coșurilor de fum, la gospodării situate în localitățile Peștiș, Șușturogi și Oradea.

În cursul nopții de sâmbătă spre duminică, în jurul orei 23.20, pompierii Stației Aleșd au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o construcție auxiliară din cadrul unei gospodării situate în Peștiș.

Evenimentul, generat, cel mai probabil, de un coș de fum neprotejat termic față de materialele combustibile, s-a soldat cu arderea unei suprafețe de circa 20 de metri pătrați din acoperișul anexei.

Duminică, 31 octombrie a.c., în jurul orei 15.35, un apelant al numărului unic 112 sesiza producerea unui incendiu în localitatea Șușturogi, comuna Cetariu, acesta precizând totodată faptul că flăcările se manifestau la două gospodării.

Pentru gestionarea evenimentului, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” a mobilizat operativ la locul indicat de apelant, patru echipaje de pompieri militari din cadrul Gărzii Sălard, cu trei autospeciale de lucru cu apă și spumă și cu ambulanța SMURD a subunității și un echipaj de stingere din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Oradea.

În momentul sosirii forțelor de intervenție, incendiul se manifesta la o terasă deschisă din cadrul unei gospodării, precum și la acoperișul și izolația exterioară a casei din cadrul gospodăriei învecinate, locuința fiind lipită de terasa în flăcări.

Timp de aproximativ o oră și 45 de minute, pompierii militari au acționat cu patru autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru localizarea și lichidarea incendiului, respectiv pentru protecția casei afectate de flăcări, reușind să împiedice propagarea acestora la întregul acoperiș și la camerele locuinței. Echipajele au continuat să acționeze la fața locului până în jurul orei 18.00, pentru căutarea eventualelor focarelor ascunse și înlăturarea efectelor negative ale evenimentului.

Pompieri militari paramedici ai Gărzii Sălard au acordat primul ajutor calificat proprietarului gospodăriei la care a izbucnit incendiul, care, încercând să evacueze documente de pe terasa cuprinsă de flăcări, a suferit arsuri de gradele I și II la antebrațul drept. Bărbatul a refuzat transportul la spital.

În urma producerii evenimentului, a cărui cauză probabilă a constituit-o coșul de fum necurățat de funingine, au ars terasa, pe o suprafață de circa 40 de metri pătrați, cinci ferestre, aproximativ 40 de metri pătrați din izolația exterioară a casei învecinate și s-au degradat circa 12 căpriori, 12 grinzi și țigle din structura acoperișului casei lipite de terasă.

În seara aceleiași zile, echipajele Detașamentului 1 de Pompieri Oradea au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs, tot din cauza unui coș de fum necurățat de funingine, la podul unei locuințe de pe strada Sofiei din Oradea.

Pompierii militari au stins rapid incendiul, împiedicând producerea de pagube materiale.

Distribuie informația
Alte știri