Trei istorici și universitari orădeni, în echipa primei docudrame „Avram Iancu – Împotriva imperiului”

Produs de PaPa Pictures și Asociația Transilvania Art, filmul „Avram Iancu – Împotriva imperiului” prezintă momentele care au marcat destinul celui numit și „Crăișorul Munților”, eroul revoluționar al Transilvaniei, între revoluția din 1848 până la moartea sa, din anul 1872. Trei istorici ai Universității din Oradea fac parte din echipa care a lucrat la realizarea primei docudrame realizată în țara noastră.

Prof. univ. dr. habil. Sorin Șipos, prorectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. Mihai Drecin și lect. univ. dr. Radu Romînașu sunt consultanții științifici ai peliculei filmate, în luna octombrie, pe lângă localitatea Brad, în satele Baia de Criș, Bulzeştii de Sus și în comuna Luncoiu de jos.

Prorectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, spune că una din sarcinile echipei de istorici a fost să corecteze anumite inexactități care s-au strecurat în scenariu. „Am încercat să aducem textul cât mai aproape de realitatea istorică”, explică prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș. Prorectorul Universității din Oradea este de părere că echipa de istorici orădeni a fost cooptată în staff-ul filmului fiindcă, în anul 2022, el s-a îngrijit de reeditarea, în ediție integrală, a cărții lui Silviu Dragomir dedicată vieții Cărișorului, volum care i-a și inspirat pe realizatori. „Filmul este un omagiu adus eroului Avram Iancu, urmând să fie lansat anul viitor, când se împlinesc 200 de ani de la nașterea sa”, adaugă prof. univ. dr. habil Sorin Șipoș

Cei trei istorici orădeni apar și ei în prima docudramă românească. În intervențiile lor, ei vorbesc despre: contextul revoluției de la 1848, raporturile româno-maghiare de la acea vreme din Transilvania, imaginea lui Avram Iancu în posteritate, acțiunile militare în care au fost implicate armata revoluționară maghiară și legiunile Crăișorului Munților, a treia adunare națională de la Blaj, organizarea taberei militare a românilor, armele combatanților, strategii etc.

Prof. univ. dr. Mihai Drecin spune că, în ceea ce îl privește, e pentru prima dată când ia parte la realizarea unui film. „Am participat la filmări, la Baia de Criș. A fost o experiență foarte interesantă să vezi cum toată echipa era acolo și erau toți foarte implicați în munca lor”, povestește prof. univ. dr. Mihai Drecin.

„E un demers extraordinar, primul de acest fel din România. Actorii au fost extraordinari, implicați profesional și sufletește, pentru ca acest film să fie unul de calitate. Din secvențele pe care le-am văzut, am convingerea că va fi un film cu mare impact la public”, afirmă lect. univ. Radu Romînașu. Istoricul orădean spune că participarea la realizarea filmului a fost și pentru el o experiență inedită, colaborând cu realizatorii încă din faza de scriere a scenariului. „Lucrurile s-au legat cumva foarte bine. Anul trecut, în 2022, s-au comemorat 150 de ani de la moartea lui Avram Iancu, iar anul viitor, în 2024, vom aniversa două secole de la nașterea sa”, subliniază lect. univ. dr. Radu Romînașu.

Trailerul filmului „Avram Iancu – Împotriva imperiului” ar urma să fie lansat la 1 decembrie 2023. Premiera va avea loc la 24 ianuarie 2024, de ziua Micii Uniri. Conform spuselor prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, o proiecție de gală, în prezența membrilor echipei de filmare și a actorilor, ar putea să aibă loc, chiar la începutul anului viitor, în Aula Magna a Universității din Oradea.

Distribuie informația
Alte știri