„Oradea pentru toți”/ Nevăzătorii invitați la un tur ghidat multisenzorial prin palatele orasului

Oradea Heritage, în colaborare cu Asociația pentru Dezvoltare Urbană, organizează marți, 22 noiembrie, la turul ghidat din cadrul proiectului „Oradea pentru toți” – proiect de accesibilizare turistică pentru nevăzători. Turul va începe la ora 10:00, având ca punct de întâlnire Casa Darvas – La Roche și presupune parcurgerea unui traseu al principalelor 8 clădiri monumente de patrimoniu și ecleziastice din Oradea.

Traseul propus este următorul: Casa Darvas (intrare dinspre str. Iosif Vulcan)- Teatrul Regina Maria – Palatul Primăriei Oradea – Sinagoga Neologă Sion – Palatul Vulturul Negru – Biserica cu Lună – Palatul Moskovits Adolf cu fiii – Palatul Episcopal Greco Catolic.

„Traseul va fi unul multisenzorial, conform profilului proiectului. Acest lucru înseamnă că vom face apel la planșele tactile interactive realizate în cadrul proiectului și afișate în clădirile incluse în traseu. Planșele tactile interactive sunt desene în relief care prezintă fațada clădirilor și detalii precum turnuri, uși, vitralii sau statui. Acestea au asociate descrieri audio care cuprind date istorice de interes general despre fiecare clădire în parte. Planșele tactile interactive pot fi explorate independent de către nevăzători cu ajutorul unei aplicații de mobil gratuite care identifică poziția degetului pe desen și descrie audio ceea ce nevăzătorul atinge. Ele sunt disponibile pe dimensiuni A3-A4, în funcție de complexitatea desenelor și au fost testate împreună cu comunitatea de nevăzători a Asociației Nevăzătorilor din România, filiala Bihor’’, transmite Oradea Heritage.

Proiectul numit „Accesibilizarea turistică a centrului istoric din Oradea pentru persoanele cu deficiențe de vedere’’, cunoscut și ca „Oradea pentru toți”, și-a propus să accesibilizeze principalele obiective istorice ale centrului istoric al municipiului Oradea pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Acest proiect a fost finanțat în cadrul programului „Corpul European de Solidaritate”, și este implementat de o echipă de tineri voluntari cu experiență în ghidajul turistic la nivel local, susținuți de Oradea Heritage și Asociația pentru Dezvoltare Urbană – ADU

Distribuie informația
Alte știri