Turneul naţional „Baroque Tour Opus 2”, la Oradea: Un nume răsunător și un strop de magie la filarmonică

Oradea a intrat deja pe harta multor muzicieni de referință. Iar mâine de la ora 19, în sala Enescu-Bartok a Filarmonicii Oradea, vom avea ocazie să reîntâlnim un nume răsunător: Stradivarius! Nu marca de îmbrăcăminte, ci de viori! Nu va fi niciunul dintre constructorii de viori ai celebrei dinastii cremoneze, ci vioara Stradivarius The Queen, care i-a aparținut lui Heinrich Wilhelm Ernst în secolul al XIX, și despre care se spune că ar fi fost folosită și de Niccolo Paganini.

De data aceasta vioara va fi mânuită de Răzvan Stoica. Acesta va fi acompaniat de sora sa Andreea Stoica. Programul va cuprinde piese de mare virtuozitate: Sonata în sol minor de Giuseppe Tartini (care curpinde și celebrul Tril al diavolului), Ciaccona de Tomaso Antonio Vitali, dar și piese din creația lui Johann Sebastian Bach (1685 – 1750)Gaetano Pugnani (1731 – 1798)Francesco Maria Veracini (1690 – 1768), iar din secolul al XX-lea Alfred Schnittke (1934 – 1998).

Răzvan Stoica cântă la vioara Stradivarius The Quenn din 2008, când a câștigat-o la concursul Strad Price. Este un concurs internațional la care participanții au șansa să câștige dreptul de a folosi unele dintre cele mai prețioase viori ale lutierilor cremonezi. El este câștigătorul a numeroase premii internaționale la concursurile de profil și și-a construit o carieră internațională de invidiat. Iar pentru asta nu este nevoie doar de virtuozitate și talent, ci și de nervi buni, rezistență la stres și la oboseală fizică și psihică. El va fi acompaniat de sora sa Andreea Stoica, o pianistă apreciată pe scenele din Europa, America de Nord și Asia pentru sensibilitatea și virtuozitatea ei.

Vioara Stradivarius The Queen, eroina serii, a aparținut în secolul al XIX virtuozului Heinrich Wilhelm Ernst, alături de Niccolo Paganini unul dintre cei mai apreciați violoniști ai vremii. Nu a fost însă înconjurat de aceeași aură de mister ca amicul său și nici nu i s-a atribuit vreun pact cu diavolul ca italianului.

Primești pe whatsapp cele mai importante știri din Oradea și Bihor.  ABONEAZĂ-TE AICI, apoi apasă butonul URMĂREȘTE în aplicație 

 

Concertul face parte din Turneul Stradivarius Opus 2 susținut de cei doi frați. Alături de Oradea, pe harta turneului se află orașele: București, Satu Mare, Brăila, Iași, Galați și Târgu Mureș.

Mai găsiți bilete la acest concert la caseria filarmonicii, din strada Moscovei nr. 5.

Daniela Stoica

Distribuie informația
Alte știri