UDMR: Oradea si Bihorul vor avea de suferit daca proiectul de reclasificare a localitatilor va fi adoptat

Proiectul Guvernului care propune reclasificarea localităților e aspru criticat de UDMR. Deputatul, Cseke Atilla, spune ca prevederile acestuia si anexele ce se intind pe sute de pagini au la baza criterii subiective , care nu corespund realitatii. Si ceea ce e si mai trist, e ca in cazul in care legea ar fi adoptata in aceasta formula atat Oradea cat si Bihorul ar avea de suferit.

Concret.
Guvernantii trimit municipiul resedinta de judet a Bihorului intr-un esalon inferior, unde si finantarile vor fi diferite. Daca acum Oradea e in acelasi top cu Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi sau Constanta, conform noii clasificari devine pol regional secundar la fel ca si Drobeta Turnu Severin , Rm Valcea, Piatra Neamt sau Satu-Mare.

Nici Bihorul nu sta mai bine.
In noua varianta va avea acelasi rang ca si Salajul, care in vremuri ceausiste era catalogat drept “Sarac Judet”.
In plus, mai atrage atentia deputatul Cseke , in Bihor nu vor exista arii functionale urbane, neavand orase peste 20 de mii de locuitori iar Tara Beiusului si Valea Ierului nu sunt deloc reprezentate de cele 6 “super comune”, identificate de initiatorii reclasificarii localitatilor din Romania.

Distribuie informația
Alte știri