Uitarea înseamnă o nouă condamnare. Episodul 4: „Lecția demnității. Ioan Brazdă”

Seria de filme documentare „Uitarea înseamnă sau nouă condamnare”, este un proiect început în cadrul Școlii de vară Astra, organizat de Festivalul de Film și Istorii Râșnov și susținută de Black Sea Trust. Materialul video-documentar urmărește, timp de zece episoade, să aducă în spațiul public mărturiile directe ale foștilor deținuți politic bihoreni care au cunoscut ororile Gulagului românesc în perioada comunistă.

Al patrulea episod, „Lecția demnității”, îl are protagonist pe Ioan Brazdă. Tânărul, la data arestării, era absolvent al Liceului Comercial din Oradea, secţia metalurgie, promoţia 1947/1948. La fel ca fratele său Aurel, a fost încadrat în Organizaţia „G4”. Securitatea îl vizitează pe Ioan Brazdă acasă, pe 20 martie 1949, însă acesta a reuşit să sară în curte pe geamul casei şi să se ascundă. Trei zile mai târziu, pe 23 martie 1949, se hotărăşte să se predea securistului care se afla în casă şi o păzea pe mama sa. A fost dus la Securitatea din Oradea, de pe strada Republici, acolo unde „beciurile erau făcute mici, foarte înguste”. Ioan Brazdă a primit o condamnare de 2 ani și a trecut prin închisorile Oradea, Cluj, Văcăreşti, Jilava, Târgşor și Gherla.

Episodul 4 poate fi urmărit pe canalul de You Tube Memoria Rezistentei   

Echipa proiectului este formată din Cristina Liana Pușcaș – cercetător, Ana-Maria Borz – studentă la Istorie și Andreea Bot – studentă la Jurnalism, ambele de la Universitatea din Oradea, iar consultanți sunt Dr. habil. Cosmin Budeancă – Fundația Culturală Memorie și Mihai Dragomir – Asociația Mioritics.

Parteneri: Asociația Cei 40 de Mucenici Asociația Foștilor Deținuți Politici din România – Filiala Bihor; Departamentul de Științe Politice și Științele Comunicării și Departamentul de Istorie din cadrul Facultăților de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării de la Universitatea din Oradea; Clubul Monarhistilor din Bihor.

Parteneri media: www.oradeaindirect.ro www.uzpbihor.ro Mulțumiri: Adrian Ardelean www.memoriarezistentei.ro

Distribuie informația
Alte știri