Seria de filme documentare „Uitarea înseamnă o nouă condamnare”, este un proiect început în cadrul Școlii de vară Astra, organizat de Festivalul de Film și Istorii Râșnov și susținută de Black Sea Trust. Materialul video-documentar urmărește, timp de zece episoade, să aducă în spațiul public mărturiile directe ale foștilor deținuți politic bihoreni care au cunoscut ororile Gulagului românesc în perioada comunistă.
Al șaselea episod – „Gherla” noastră cea de toate zilele. Eugeniu Sarca, îl are protagonist pe Eugeniu Sarca, elev în clasa a VI-a la Liceul „Alexandru Roman”. El a fost recrutat în Organizaţia România Independentă de către unul dintre colegii de şcoală. A primit o condamnare de 2 ani şi 6 luni, dar a executat 3 ani. A trecut prin închisorile de la Oradea, Cluj, Târguşor, Gherla. La Târgşor, condiţiile de detenţie au fost relativ uşor de îndurat. În schimb, la Gherla, a cunoscut cumplitul experiment al reeducării. Sarca Eugen îşi aminteşte că, la început, li s-a interzis să vorbească între ei, apoi au fost ţintuiţi pe prici, fără să se poată mişca. O altă metodă de tortură a fost să-i oblige pe elevi să stea culcaţi pe jos, lângă ei un planton, fiind ţinuţi în această poziţie chinuitoare până ce aveau impresia că le „intră un cui în cap”. Un alt coleg de cameră a fost ţinut 4 zile şi 4 patru nopţi, în picioare, nedormit.
Echipa proiectului este formată din Cristina Liana Pușcaș – cercetător, Ana-Maria Borz – studentă la Istorie și Andreea Bot – studentă la Jurnalism, ambele de la Universitatea din Oradea, iar consultanți sunt Dr. habil. Cosmin Budeancă – Fundația Culturală Memorie și Mihai Dragomir – Asociația Mioritics.
Parteneri: Asociația Cei 40 de Mucenici Asociația Foștilor Deținuți Politici din România – Filiala Bihor; Departamentul de Științe Politice și Științele Comunicării și Departamentul de Istorie din cadrul Facultăților de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării de la Universitatea din Oradea; Clubul Monarhistilor din Bihor.
Parteneri media: www.oradeaindirect.ro; www.uzpbihor.ro
Mulțumiri: Adrian Ardelean
www.memoriarezistentei.ro