Uitarea înseamnă o nouă condamnare. Episodul 7: Un OM cu mare putere de iubire. Părintele Nicolae Bordașiu. Video

Seria de filme documentare „Uitarea înseamnă o nouă condamnare”, este un proiect început în cadrul Școlii de vară Astra, organizat de Festivalul de Film și Istorii Râșnov și susținută de Black Sea Trust. Materialul video-documentar urmărește, timp de zece episoade, să aducă în spațiul public mărturiile directe ale foștilor deținuți politic bihoreni care au cunoscut ororile Gulagului românesc în perioada comunistă.

Al șaptelea episod – „Un OM cu mare putere de iubire”, îl are protagonist pe studentul la Teologie, Nicolae Bordașiu, născut în Săbolciu (Bihor), în familia preotului și învățătorului Gheorghe Bordașiu. Tânărul Nicolae a frecventat Mănăstirea Sf. Antim, acolo unde s-a  născut mișcarea spirituală „Rugul Aprins”. Nicolae Bordașiu a pus bazele și a fost numit chiar președintele Asociației Tineretului Ortodox Studențesc – ATOS. Și în acest fel a intrat în atenția organelor de Securitate. A redactat niște fluturași-manifeste împotriva manifestației de 1 mai, care era în sâmbăta Paștelui. Fiind avertizat că urmează să fie arestat, se refugiază, în 1948, la Timișoara și se ascunde. Aici, Nicolae Bordașiu se pregătea să fugă peste hotare, însă a renunțat la acest vis la sfatul părintelui duhovnicesc Arsenie Boca. Astfel, Nicolae Bordașiu revine pe plaiurile natale, și se ascunde, timp de 7 ani, în gospodăriile fraților tatălui său din localitatea Husasău de Criș.  Pe 18 iulie 1955 a fost arestat și condamnat la 10 ani temniță grea. A trecut prin închisorile din Timişoara, Jilava, Oradea, Constanţa și Aiud.  

Echipa proiectului este formată din Cristina Liana Pușcaș – cercetător, Ana-Maria Borz – studentă la Istorie și Andreea Bot – studentă la Jurnalism, ambele de la Universitatea din Oradea, iar consultanți sunt Dr. habil. Cosmin Budeancă – Fundația Culturală Memorie și Mihai Dragomir – Asociația Mioritics.

Parteneri: Asociația Cei 40 de Mucenici; Muzeul Țării Crișurilor – Complex Muzeal; Asociația Foștilor Deținuți Politici din România – Filiala Bihor; Departamentul de Științe Politice și Științele Comunicării și Departamentul de Istorie din cadrul Facultăților de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării de la Universitatea din Oradea; Clubul Monarhistilor din Bihor.

Parteneri media: www.oradeaindirect.ro; www.uzpbihor.ro

Mulțumiri: Adrian Ardelean

www.memoriarezistentei.ro

Alte știri