„Uitarea înseamnă o nouă condamnare”, simpozion dedicat memoriei foștilor deținuți politici, la Oradea

Sala de conferințe a Bibliotecii Universității din Oradea a fost locul în care, joi, 14 martie 2023, a avut loc evenimentul intitulat „Ziua Deținuților Politici Anticomuniști – Memorie și Sacrificiu”. Manifestarea a fost organizată de Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării (FIRSPSC), în parteneriat cu Asociația Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR) și Asociația „Gheorghe Șincai” – a Studenților în Istorie Oradea, pentru a marca cel de al treisprezecelea an în care, în România, sunt omagiate, oficial, suferințele și sacrificiile victimelor regimului comunist. Prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, prorectorul Universității din Oradea, a declarat că evenimentul reprezintă „un moment important, legat de memoria neamului nostru, de memoria noastră intelectuală și de memoria noastră culturală”.

Prorectorul Universității din Oradea, el însuși istoric, a evocat ilustra figură a lui Silviu Dragomir, cel care a intrat în temnițele comuniste având 120 de kilograme, pentru ca, până la eliberare, să fi pierdut două treimi din greutate. Prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș a subliniat că „atitudinea sa, de om religios, practicant, a fost cea care i-a salvat viața”. Vorbind despre victimele regimului comunist ca despre niște martiri, prorectorul Universității din Oradea a mai afirmat: „Este datoria noastră de istorici, de profesori, de oameni ai cetății să ne amintim de acești eroi care au făcut mult bine României.

La rândul său, decanul FIRSPSC, prof. univ. dr. habil. Gabriel Moisa a vorbit despre efortul depus de istorici pentru a scoate la lumină această pagină neagră a istoriei noastre recente. Prof. univ. dr. habil. Gabriel Moisa și-a reamintit seninătatea cu care foștii deținuți politici priveau înapoi, spre anii de recluziune, atitudine care – spune decanul FIRSPSC – îi punea deseori în încurcătură chiar și pe istorici.

„După 15 sau 30 de ani de pușcărie, ei erau senini, nu aveau de reglat conturi cu cei care i-au trimis la închisoare”, observa prof. univ. dr. habil. Gabriel Moisa.

Cei prezenți la evenimentul organizat de Universitatea din Oradea au avut ocazia să urmărească un episod din documentarul „Adolescenți în zeghe”, realizat de dr. Cristina Pușcaș. Filmul urmărește destinul dureros al profesorului beiușean Traian Bodea, arestat și el la vârsta de 15 ani, pentru că scris și răspândit manifeste prin care cerea retragerea din țară a trupelor sovietice, eliminarea sistemului de cote și libertate. Într-un context mai larg, dr. Cristina Pușcaș a mai vorbit despre proiectul ei, intitulat: „Uitarea înseamnă o nouă condamnare”, proiect în cadrul căruia a realizat zece interviuri, însumând zeci de ore de înregistrări, „mărturii vii ale acestor experiențe carcerale, care astfel transmit mult mai bine emoțiile și trăirile eroilor lor”.

În cadrul aceleiași manifestări, organizată și moderată de dr. Anarela Chiș, holul central al Bibliotecii Universității din Oradea a găzduit o expoziție de cărți despre sistemul represiv comunist din România și victimele acestuia. Cărțile, selectate de bibliotecarele Rodica Opriș și Camelia Floriș, s-au bucurat de un deosebit interes din partea publicului.

Distribuie informația
Alte știri