Uite barza! 2020 ia startul pe 10 iunie

Din 10 iunie, Societatea Ornitologică Română reia numărătoarea berzelor albe cu ajutorul aplicației „Uite, barza!”. Recensământul berzelor va fi realizat în perioada 10 iunie – 5 iulie.

Oricine are un smartphone poate descărca aplicația „Uite, barza!”, disponibilă atât pentru Android, cât și pentru IOS. Când utilizatorul se află în imediata apropiere a cuibului de barză, trebuie să pornească aplicația și GPS-ul telefonului. Apoi, este necesară completarea câtorva informații: număr de păsări prezente, pe ce fel de construcție se află cuibul și dacă acesta este sau nu în pericol.

Aplicația solicită și efectuarea unei fotografii a cuibului. Precizia localizării este foarte importantă. Astfel, poziția cuibului trebuie marcată prin intermediul GPS-ului cât mai aproape de stâlp sau de suportul pe care se află cuibul. Datele salvate în aplicație pot fi trimise şi ulterior, dacă nu există conexiune la internet. De asemenea, berzele albe și puii trebuie numărați numai la cuib. Diferența dintre păsările adulte și pui este simplă: adulții au ciocul roșu, iar puii au ciocul negru.

Specialiștii biologi vor verifica și confirma apoi datele încărcate în aplicație. Pe baza informațiilor obținute, la finalul campaniei de monitorizare, companiile Enel din România urmează să amplaseze noi suporturi pentru cuiburile de barză, pe baza unui plan realizat împreună cu specialiștii SOR, în zonele unde companiile sale de distribuție de energie electrică activează (Muntenia Sud, Dobrogea și Banat).

De asemenea, și în acest an, datele colectate prin aplicația „Uite, barza!” vor ajunge și la ceilalți distribuitori de energie electrică din România.

2019 a fost anul cu cele mai multe cuiburi recenzate cu ajutorul aplicației, peste 3.000.

Alte știri