Ultimele petale muzicale din Festivalul Primăverii – Sakura muzicală orădeană

Ultimele petale muzicale din Festivalul Primăverii organizat de Filarmonica Oradea sunt două capodopere ale romantismului timpuriu: Concertul pentru vioară și orchestră în RE major, opus 61 de Ludwig van Beethoven și Simfonia a 6-a în Do major, D589 de Franz Schubert. Solistul serii va fi violonistul Bogdan Zvorișteanu, iar la pupitrul dirijoral se va afla îndrăgitul Tiberiu Soare. Evenimentul are loc Joi, 30 martie, ora 19, la Sala de concerte „Enescu – Bartók”

Concertul pentru vioară de Beethoven este una dintre lucrările de referință ale repertoriului violonist, chiar dacă la premieră nu a fost nici bine interpretat de solist, nici apreciat de public și critică, iar Beethoven a transcris concertul pentru pian. Concertul a fost redescoperit cu ajutorul lui Joseph Joachim, virtuozul violonist maghiar, și Felix Mendelssohn-Bartholdy, care a avut un rol important și în redescoperirea muzicii lui Johann Sebastian Bach. Lucrarea este o provocare pentru fiecare solist, nu doar datorită dificultăților tehnice, ci și datorită profunzimii tematice și spirituale. A fost compus în a doua sa etapă creatoare, când surzenia lui Beethoven se accentua, dar din punct de vedere emoțional era echilibrat și împlinit. Iar asta se simte atât în concertul propus pentru această seară, cât și în Concertul nr. 4 pentru pian și Simfoniile IV până la VII.

Simfonia a VI-a în Do de Franz Schubert, sau Mica Simfonie în Do major, a fost compusă după modelul Simfoniei a VII-a de Beethoven. Temele melodice și ritmurile sunt asemănătoare, dar Schubert are deja propria voce în domeniul muzical și merge un pas mai departe față de idolul său. Luminozitatea și entuziasmul întregii lucrări sunt copleșitoare, molipsitoare, un adevărat tablou de primăvară (fără zăpadă).

Violonistul Bogdan Zvorișteanu s-a maturizat artistic și pe scena orădeană. Încă din anii `90 apare periodic în fața publicului, care l-a adoptat. Concertul beethovenian îi este cunoscut din perioada concursurilor de specialitate. L-a interpretat deseori, atât ca solist, cât și în calitate de concertmaestru al Orchestrei Suisse Romande. Ca orice capodoperă, îi oferă de fiecare dată posibilitatea de a mai descoperi ceva în el, de a mai scoate ceva nou la suprafață. Maturitatea îi oferă și un alt unghi de analiză asupra lucrării tânărului Beethoven.

Tiberiu Soare este unul dintre cei mai apreciați dirijori români ai momentului. Atenția la detalii și entuziasmul său contaminează orice orchestră și soliști și cucerește publicul. Pe lângă Opera Națională București, unde este dirjor permanent, colaborează cu principalele orchestre simfonice din țară, dar apare și pe scenele internaționale, indiferent că este vorba despre London Philharmonic Orchestra, Orchestra Radio SWR din Stuttgart, Camerata Salzburg, Osaka Chamber Orchestra, Filarmonica din Atena etc.   

Este al VI-lea concert al Festivalului într-o săptămâmă și jumătate. Un adevărat tur de forță pentru echipa filarmonicii. Fiecare concert a fost un adevărat cadou pentru public, indiferent că a fost vorba de lucrări de mari sau mici dimensiuni, de lucrări simfonice sau camerale, ori de lieduri și cântece, sau pur și simplu de organizare. A fost câte ceva pentru fiecare gust. Respect și mulțumim!

Daniela Stoica

Distribuie informația
Alte știri