Ultimii bijutieri ai României. De 40 de ani, orădeanca Ana Abrudan creează podoabe prețioase prin tehnici străvechi

Într-un mic atelier de pe strada Republicii nr 47, metalele prelucrate manual se transformă în opere de artă. Ana Abrudan, cea care le modelează, este unul dintre ultimii bijutieri de școală veche ai României si aproape sigur ultimul din Oradea.

Tehnica utilizată în urmă cu secole este cea care oferă autenticitate produsului și nu tehnologia de ultimă generatie, care scoate inele pe bandă rulantă, spune Ana Abrudan.

Ea e bijutier de mai bine de 4 decenii, absolvind o școala de profil din Arad în anul 1978.

Atunci când i se cere să recreeze un inel, o broșă sau un pandantiv, deteriorate de vreme știe că are in față o adevarată provocare. E conștientă însă că obiectul respectiv are în primul rând o încărcătură sentimentală enormă pentru cel care o va purta. Ana Abrudan uimește prin lipiturile de finețe, acestea dând valoare bijuteriei care iese din mâinile ei. Toate produsele expuse sunt unicat, fie că e vorba de cercei, verighete, inele, lanțișoare din aur de diferite culori, cu sau fără pietre prețioase. Ana Abrudan e mândră de fiecare piesa realizată și vrea să creadă că fiecare în sine va spune o poveste celui care o va cumpăra.

Bijuteria Turcoaz de pe Republicii, nr 47 e deschisă de luni pana vineri, in intervalul orar 10-17.

Distribuie informația
Alte știri