PNRR-ul României a primit aprobarea finală. Vezi când vin primii bani

Premierul interimar Florin Cîțu a anunțat, joi, după ședința miniștrilor de Finanțe ai UE, că PNRR-ul României a trecut de ultimul pas în ceea ce privește aprobarea la nivelul UE și urmează să fie implementat. Acesta a spus că în decembrie România ar trebui să primească prima tranșă de fonduri europene.

Conform europarlamentarului Dragoș Pîslaru, forma finală a PNRR-ului României pleacă de la ideea că va fi accesată toată alocarea de 29,2 miliarde de euro, decizia României fiind să angajeze și împrumuturile.

În textul regulamentului Mecanismului de Redresare și Reziliență a fost negociată o prefinanțare de 13% din întreaga valoare alocată fiecărui stat membru. Astfel, România ar putea să acceseze în decembrie primii bani – 3,8 miliarde de euro.

Pe domeniul Transporturilor, Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) depus de România la Bruxelles presupune „2 reforme majore și 4 tipuri principale de investiții, iar bugetul total propus însumează 7,62 miliarde euro” – totul cu termenul limită 2026.

Pe rutier, ținta e de 434 de km noi de autostradă doar din PNRR, separat de ce va fi finanțat din clasicele fonduri europene ce vor fi la dispoziție României în continuare. Grosul investițiilor se duc în autostrăzile din Moldova – A7 și A8, iar pe feroviar ținta e modernizarea a peste 300 de kilometri de cale ferată, dar și achiziția de trenuri noi și, ca experiment, de trenuri pe hidrogen.

Distribuie informația
Alte știri