Un apreciat medic orădean, întors acasă, lansează primul proiect de educație terapeutică a pacientului oncologic

Silviu Corbu este medic primar oncolog, având competențe de îngrijiri paliative și sănătate publică, management sanitar și educație pentru sănătate. E formator național și lider internațional în îngrijiri paliative și, desigur, unul dintre profesioniștii reali din domeniu, cu doctoratul luat „pe bune”. Cu toate astea, se prezintă simplu, „medic Silviu Corbu”. E carismatic, extrem de bine pregătit, altruist și empatic cu pacienții dar și „slobod” la gură, după cum singur declară. Și-a creat un renume la Secția de oncologie a Spitalului Clinic Municipal din Oradea, unde a activat ani buni, dar a și deranjat unele „mărimi” iar asta l-a făcut să plece.

Chiar dacă a lucrat în străinătate, în spitale cu tradiție din Franța (după ce anterior a activat în Martinica și Guyana Franceză), doctorul Corbu nu a uitat de pacienții din Oradea pe care i-a avut în grijă, continuând să le răspundă întotdeauna la telefon, să-i sfătuiască atunci când era rugat să facă acest lucru și să le dea încredere că pot înfrunta cu demnitate și succes, boala de care suferă.

De mai puțin de o lună s-a întors în orașul natal, lucrând la Centrul Oncologic MedEuropa și la Clinica Lavinia Davidescu.

Cum altruismul îi este în sânge, demarează un proiect de educație terapeutică a pacientului oncologic și aparținătorilor săi. O face prin Asociația Educație pentru Sănătate, împreună cu instituțiile medicale unde activează.

Proiectul e menit a furniza informația adaptată în raport cu viața, contextul socio-profesional, acceptarea bolii, starea psiho-emoțională și credința pacientului, astfel încât să fie favorizată prezentarea precoce la medic, reducerea numărului de urgențe, scăderea poverii familiale, în paralel cu implicarea tot mai mare a celui suferind în luarea deciziilor terapeutice.

Evenimentul va avea loc joi, 6 octombrie, în intervalul orar 17, 30 – 20,30, în Sala Panoramic a Complexului Dacia Continental. Acolo se va lansa proiectul de suflet al doctorului Silviu Corbu și va fi urmat de conferințe săptămânale pe teme alese de pacienți și de organizațiile acestora.

Dorina Ursente

Distribuie informația
Alte știri