Un bihorean a murit în interiorul locuinței mistuite de flăcări. De la ce a pornit incendiul

În noaptea de marți spre miercuri, 01 noiembrie a.c., în jurul orei 02.50, un apelant al numărului unic 112 sesiza Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor, cu privire la producerea unui incendiu la casa vecinilor din Ghiorac, comuna Ciumeghiu, acesta semnalând totodată posibilitatea ca proprietarii să fi fost surprinși în interiorul locuinței mistuite de flăcări.    

La adresa indicată de apelant au fost mobilizate cu operativitate trei echipaje de pompieri militari din cadrul Detașamentului Salonta, din care două de stingere și unul de paramedici.

La sosirea forțelor de intervenție, flăcările se manifestau violent la nivelul anexei lipită de casă, iar locatarii, trei persoane adulte, care reușiseră să se autoevacueze în curtea casei, le-au precizat echipajelor că o persoană adultă se află în anexa cuprinsă de flăcări.

Pompierii au intervenit cu autospecialele de lucru cu apă și spumă, acționând concomitent pentru căutarea victimei surprinse în interior, pentru localizarea și lichidarea focarelor, respectiv pentru realizarea dispozitivelor de protecție a casei lipită de anexă și expusă riscului de incendiere.

Din nefericire, forțele de intervenție au găsit în interiorul anexei, trupul carbonizat al bărbatului în vârstă de 64 de ani.

Incendiul, care a afectat întreaga anexă, a fost stins în jurul orei 03.50, echipajele acționând în continuare la fața locului, până în jurul orei 05.50, pentru înlăturarea efectelor negative ale evenimentului.

Conform cercetărilor efectuate, incendiul a fost, cel mai probabil, generat de efectul termic al curentului electric.

Forțele de intervenție au împiedicat propagarea incendiului la casa lipită de anexa în flăcări.

Măsuri de prevenire a incendiilor de natură electrică

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” reaminteşte bihorenilor măsurile ce trebuie respectate pentru preîntâmpinarea unor astfel de evenimente nedorite, soldate cu pagube materiale şi uneori, din nefericire, ca în cazul evenimentului menționat, chiar cu pierderi de vieţi omeneşti.

ATENŢIE LA APARATELE ELECTRICE SUB TENSIUNE!

• Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: acumulator , radiator, boiler, aerotermă, reşou, fier de călcat, lampă, televizor şi altele asemenea;

• Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului;

• Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate.

• Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent.

• Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (radiator, boiler, frigider, reşou, aerotermă, maşina de spălat etc.). Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi, provocând în scurt timp, un incendiu.

• Atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.

NU IMPROVIZAŢI!

• Nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;

• Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;

Indiferent că este vorba despre reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de montarea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă un pas sigur către incendiu: orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent. Tot la capitolul improvizaţii se regăsesc şi reparaţiile efectuate de către o persoană neautorizată: fie că este vorba de un prieten priceput ori de un vecin bun la toate, diferenţa de tarif nu justifică pericolul la care vă expuneţi.

Distribuie informația
Alte știri