Un caz de gripă aviară în Bihor. Vezi unde

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor a anunţat, luni, că în judeţul Bihor a fost înregistrat un caz de gripă aviară, diagnosticat la un cadavru de barză recoltat din localitatea Girişu de Criş în data de 23 martie şi confirmat de Laboratorul Naţional de Referinţă în 28 martie.

Măsurile de restricție sanitară veterinară au fost implementate în zona infectată, care cuprinde localitățile Tărian și Girișu de Criș (comuna Girișu de Criș), respectiv Toboliu și Cheresig (comuna Toboliu).

„Păsările din zonele supuse restricțiilor sunt monitorizate permanent prin personalul de specialitate din subordinea DSVSA Bihor, iar în cazul păsărilor sălbatice s-a apelat și la alte instituții din cadrul Centrului local de combatere a bolilor cu atribuții în supravegherea faunei sălbatice, dar și la administratorii fondurilor de vânătoare din județ.

Principalele măsuri aplicate în zona infectată constau în interzicerea circulației păsărilor, interzicerea funcționării târgurilor sau expozițiilor de păsări, interzicerea activităților de capturare sau vânătoare, interzicerea populării cu păsări a fondurilor de vânătoare, respectiv hrănirea păsărilor sălbatice”, precizează dr. Remus Ovidiu Moţoc, directorul executiv al DSVSA Bihor.

Toţi cetăţenii judeţului Bihor sunt rugaţi să anunţe de urgenţă primăria localităţii, serviciul veterinar local şi/sau Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor orice caz de îmbolnăvire sau suspiciune de îmbolnăvire, respectiv toate cazurile de deces/moarte la păsările domestice şi sălbatice.

Pentru asigurarea sănătăţii publice, toate efectivele de păsări au fost şi sunt supuse programelor naţionale anuale de supraveghere a bolilor, inclusiv pentru gripa aviară, astfel încât pe piaţa din România să ajungă produse şi subproduse obţinute doar de la animale sănătoase.

Distribuie informația
Alte știri