Colţul de rai din fața unui bloc situat pe Calea Aradului din Oradea, „opera” soților Ghiurău

Trandafirii se înalță maiestuoși și își împart locul cu bujori, crini, muri, zmeur, mentă … Au luat locul ghioceilor, primulelor, narciselor, lalelelor, zambilelor, lăcrimioarelor. Pe lângă florile de dimensiuni mici și medii, primăvara ochii și sufletele sunt răsfățate și de magnolii și liliac. Câteva zeci de metri pătrați de rai, în fața unui bloc din Calea Aradului, nu departe de Imprimeria de Vest. Trecătorii zâmbesc involuntar când văd atâtea flori, iar unii își întrerup pentru câteva minute caruselul gândurilor și al grijilor, se opresc și pozează sau filmează colțul de rai din fața unui bloc.

Cei care locuiesc în zonă au remarcat că grădina raiului se îmbogățește de la an la an. „Vinovații” sunt Florica și Liviu Ghiurău, doi locatari care stau la parterul blocului. Au iubit din totdeauna florile, dar locuind la bloc nu au putut avea propria grădină.

„Când ne-am mutat aici, în fața geamurilor era iarbă și o scurtătură a celor care voiau să ajungă mai repede la una din stațiile de tramvai. Copiii se jucau nu departe și deseori ne spărgeau geamurile în timpul jocului”, își amintește Liviu Ghiurău.

De peste 25 de ani, cei doi soți s-au săturat de modul în care arăta spațiul așa-numit verde din fața geamurilor lor și au plantat primele tufe de trandafiri și bulbii lalelelor și ai zambilelor primite de soție de 8 Martie. În anii care au urmat au plantat bulbi și tufe noi, iar grădinița din fața blocului s-a extins treptat. Întreținerea spațiului verde se rezuma la început la tăierile de toamnă și săpatul și plantatul de primăvară. Mulți ani totul a fost relativ ușor: suprafața amenajată era relativ mică și ploua suficient în Oradea. De peste zece ani, însă încălzirea climatică se simte și în Oradea. Acum, pe lângă că suprafața a tot crescut odată cu noile flori, vremea a devenit tot mai secetoasă. Udatul plantelor a devenit o necesitate. „Factura noastră a la apă a crescut un pic, dar nu putem lăsa atâta frumusețe să fie distrusă de secetă.”

Satisfacția soților Ghiurău este imensă când lucrează în grădină sau când se uită pe geam și își scaldă privirile cu atâtea flori frumoase și generoase. Vecinii se bucură și ei când se întorc acasă sau când deschid geamurile și sunt întâmpinați de atâta culoare și frumusețe și de parfumuri care mai de care. De când locul e locuit de flori, nimeni nu mai aruncă chiștoace de țigară pe geam, locatarii respectând munca vecinilor de la parter. Trecătorii zâmbesc instantaneu când văd trandafirii care se înalță mândri spre cer sau văd fluturii și păsările care și-au găsit o nouă casă în Oradea.

Daniela Stoica

Distribuie informația
Alte știri